Close
Életbe lépett az általános oltási kötelezettséget előíró jogszabály Ausztriában

Életbe lépett az általános oltási kötelezettséget előíró jogszabály Ausztriában

Hivatalosan is életbe lépett a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget előíró jogszabály szombaton Ausztriában.

Alexander Van der Bellen államfő aláírta a törvényt, miután az osztrák parlament mindkét háza megszavazta. Európában egyetlen országban sem írtak még elő ilyen szigorú oltási kötelezettséget, bár Ausztriában is több lépcsőben tervezik ezt bevezetni.

Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, ám ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket.

Az előírás március 16-tól válik kikényszeríthetővé, akkortól akár 3600 eurós (1,2 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják azt, aki nem vette fel az oltást.

Miután az alsóház (Nationalrat) január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház minapi hozzájárulásával elhárult az utolsó parlamenti akadálya is az általános oltási kötelezettség bevezetésének.

Az erről szóló törvény hatályba lépését tehát Alexander Van der Bellen államfő is hitelesítette, így mától

a kötelező oltás minden a 18 éven felüli osztrák állampolgár számára kötelező.

A 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók. Továbbá 180 napig nem kell beoltatniuk magukat azoknak, akik átestek a fertőzésen.

Ausztriában az ORF osztrák közmédia adatai szerint a lakosság mintegy 72 százaléka kapott már két adag védőoltást.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

ausztria | oltás | védőoltás

FOLYTASD EZZEL

Ez a cég keres valakit, aki 21 millió forintért bejárja Izland legcsodásabb tájait

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom