Close
„Nincs több vesztegetni való idő” – Öt európai ország szólított fel a hatékony fellépésre a klímaválság ellen

„Nincs több vesztegetni való idő” – Öt európai ország szólított fel a hatékony fellépésre a klímaválság ellen

Olaszország elnöke és öt további európai ország vezetője azonnali lépéseket követelt a klímaválság leküzdésére azt követően, hogy a kontinens déli részén heves hőhullámok, erdőtüzek és áradások pusztítottak.

„A szélsőséges természeti jelenségek tönkreteszik az ökoszisztémát, és veszélyeztetik mindennapi életünket, életmódunkat” – áll a Sergio Mattarella olasz elnök, valamint a görög, horvát, szlovén, máltai és portugál politikai vezetők által aláírt nyilatkozatban.

A Földközi-tenger partvidékének nagy területét sújtotta heves hőhullám, Algériától Törökországig küzdöttek erdőtüzekkel. A politikusok éppen ezért úgy vélik: nincs több vesztegetni való idő. Hozzátették:

a mediterrán térség különösen veszélyeztetett a vízhiányban és az elsivatagosodás kockázatában.

A közös nyilatkozat kiadását Mattarella és Katerina Szakellaropulu görög elnök telefonbeszélgetése előzte meg, a párbeszédet pedig ezt követően terjesztették ki az európai tagállamok nem ügyvezető elnökeiből álló úgynevezett Arraiolos-csoport többi tagjára is.

A politikusokból álló csoport úgy véli, minden mediterrán országnak közös erőfeszítéseket kell tennie a klímaválság hatásainak megállítása és visszafordítására.

Bár a nyilatkozat megkongatta a vészharangot, nem tartalmazott javaslatokat a probléma megoldására.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty)

erdőtűz | özönvíz | klímaválság | árvíz | éghajlatváltozás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram