Nem is olyan rég írtunk a belvárosi éttermek nagy visszatérőjéről, az Urban Tigerről. A jó hír, hogy azóta sem tétlenkednek a Kecskeméti utcában, a konyha folyamatosan alakul, egyre színesebb és színesebb.
A nem titkolt cél az, hogy a Tigerrel összefésült délkelet-ázsiai vonalat szép lassan felváltsa egy lazább hangulú, rusztikusabb bisztrókonyha – ennek előszele már erősen érezhető például a heti ebédmenükön.
De talán ők is úgy vannak vele, hogy fogyasztói igények ide, új irányvonal oda, kár lenne mindent egycsapásra elengedni a hónapok alatt ikonikus kedvencekké vált ételek közül.
Krizmanics Norbert séf – aki az elmúlt hetekben Amerikában is inspirálódott az új menühöz – így továbbra is készít majd kacsát, ráktempurát, és az egyik nagy kedvencét, a rákcurryt, koriander pesztós rizzsel.
Megkerestük, és nagy mázlinkra el is árulta a féltett receptet, hogy akár otthon is tudjuk reprodukálni az Urban Tiger-élményt.
Rákcurry , koriander pesztós rizs (10 adag)
Hozzávalók:
- Pucolt friss garnélafarok 16/20-as méretű
- Só, bors, friss limelé
Sárgarépás curryszósz:
- 10 db tisztított sárgarépa
- 5 db tisztított vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 l kókusztej
- 5 ek. piros curry paszta
- 10 g halszósz
- 0,5 l zöldségalaplé
- 2 db friss lime leve
Korianderpesztó:
- 1 csokor koriander
- 1 doboz bébi spenót
- 150 g parmezán (finomra reszelt)
- olívaolaj (lepje el a többi alapanyagot)
- só
- bors
Jázminrizs:
- 1 kg jó minőségű jázminrizs
- 1,8x-os mennyiségű forró, sós víz
- olívaolaj
Forró serpenyőben pirítsuk meg a rákokat, ízesítsük sóval, borssal, lime-mal.
A sárgarépás curry szószhoz a sárgarépát, vöröshagymát és fokhagymát vékonyan felszeleteljük. Olajon lepirítjuk a zöldségeket, majd hozzáöntjük az alaplét. Jöhet a piros curry. Felforraljuk, majd ha kezdi elforrni a levét, hozzáadjuk a kókusztejet és a halszószt, majd takarékon addig főzzük, amig megpuhul a sárgarépa.
Szósz állagúra turmixoljuk, végül hozzáadjuk a limelevet.
Ezután fogjuk a pesztó hozzávalóit, turmixgépbe tesszük, és 10 másodpercig turmixoljuk.
Végül a rizst olivaolajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a forró sós vizet. Főzzük el a folyadékot, fedjük le minimum 15 percig. Végül forgassuk össze a pesztóval.
Tálaláskor használjunk friss zöldeket (újhagyma, koriander, snidling)!
Aki mégsem szeretne otthon bajlódni, vagy fél, hogy ehetetlenül erős lesz a sok currytől a saját verziója, annak irány az Urban Tiger az V. kerületi Kecskeméti utcában!
rák | bár | budapest | séf | pesztó
Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel
Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!