Close
Új, kullancsterjesztette betegségre figyelmeztetnek a szakemberek

Új, kullancsterjesztette betegségre figyelmeztetnek a szakemberek

Eddig összesen mintegy 450 ezer ember fertőződhetett meg.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint egyre több embert fertőznek meg az ország déli és keleti részein gyakori Amblyomma americanum nevű kullancsok egy ritka betegséggel, a húsallergiával.

A vérszívókat angolul lone star tick-nek azaz magányoscsillag-kullancsnak hívják a hátukon található, csillagra hasonlító fehér folt miatt.

Akik a hivatalos nevén alfa-gal allergiának vagy szindrómának nevezett betegségben szenvednek, akár meg is halhatnak, ha sertés- vagy marhahúst, nyulat, bárányt, vadhúst, zselatint vagy tejterméket fogyasztanak, a tünetek közé tartozik a gyomorgörcs, a hasmenés a csalánkiütés és a légszomj.

A szindrómát 2008-ban fedezték fel véletlenül amerikai kutatók, amikor egy rák kezelésére használt gyógyszer tesztelése során váratlan eredményeket találtak. 2010 óta több mint 110 ezer esetet észleltek, a 2017 és 2021 közötti időszakban pedig az esetek száma évente mintegy 15 ezerrel nőtt.

Az amerikain kívül egy ausztrál kullancs, az Ixodes holocyclus is okozhat hasonló húsallergiát, amelyre Sydney környékén láttak példát.

A szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy viseljelenek hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot a szabadban, és rendszeresen ellenőrizzék, hogy nincs-e a testükön kullancs, emellett a kullancsriasztó használata is ajánlott.

A kullancsvédelmen kívül még ezekre a dolgokra érdemes figyelned, ha nyáron túrázni indulsz.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash)

betegés | alfa-gal szindróma | kullancs | Amblyomma americanum | egyesült államok

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram