Close
Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő családi malmát

Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő családi malmát

Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő, Louise Elisabeth Glück költő családjának a malmát.

Az érmihályfalvi Gizella-malom még leromlott állapotban is a romániai Érmellék egyik legjelentősebb ipari épülete. A malom a 20. század első felében fontos őrlőhely volt, amelyet Glück Benő épített, aki feleségéről, Horovitz Gizelláról nevezte azt el. A Glück család a település ortodox zsidó hitközségének megbecsült közössége volt, amelynek sorsát megpecsételte a második világháború. A családtagok többségét deportálták, de néhányan még idejében útnak eredtek, így Kanadában és az Egyesült Államokban telepedtek le.

A család egyenes ági leszármazottja az idei irodalmi Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück is,

a költőnő egészen pontosan a malomépítő Glück Benő unokahúga.

Louise Elisabeth Glück

A Gizella-malom a kommunista államosítás után indult hanyatlásnak, az állapota pedig az utóbbi harminc évben olyannyira leromlott, hogy már-már életveszélyessé vált. Az új központ alapkövét szeptember végén tették le, és a tervek szerint

a létesítményben lesz színházterem, több próbaterem és kiállítóhelyiség is.

A megújuló Gizella-malmot Louise Elisabeth Glückről nevezhetik el, a létesítmény mellé pedig terveznek egy szabadtéri színpadot is.

És ha már irodalom:

(Forrás: MTI, Maszol)

Glück család | Louise Elisabeth Glück | Érmihályfalva | Glück Benő | Horovitz Gizella

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom