Close
Szardínián így csökkentenék a turistaáradatot

Szardínián így csökkentenék a turistaáradatot

Aki valaha járt már Olaszország egyik legszebb szigetén, tudja jól, hogy Szardínia partjainak szépsége szinte vetekszik a Karib-térségével. A smaragd-indigószín tenger meghökkentően tiszta, ám néhány strand sajnos a legmelegebb hónapokban annyira zsúfolttá válik, hogy aligha lehet élvezni a természetet. Stintino La Pelosa nevű strandján 2020-tól például limitálják a napi látogatók számát. 

Nyaranta több tízezren kíváncsiak a La Pelosa strandra, amivel alapvetően nem is lenne probléma, de az ökoszisztéma annyira nem örül neki, hogy a meseszép part ennyire népszerű lett. Ma még ugyan kristálytiszta a tenger, de a turistaáradat visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha nem szigorítanak a túl szabad strandoláson.

Már megkezdődtek a korlátozások: bírsággal sújtják az önfeledten cigarettázókat, és rendhagyó módon sem törölközőt, sem strandtáskát nem lehet a területre vinni.

A textíliák ugyanis fel-felmarkolják La Pelosa homokját, és ez akár ártalmas is lehet. Emellett a kagylógyűjtés is tiltott.

2020-tól a szigorítás tovább gyűrűzik: napi ezerötszáz látogatóban maximalizálják a strandolókat, és belépőt kell fizetni a partszakaszra.

Elsőre elég keménynek tűnik mindez, de nemcsak a természetnek kedveznek vele, hanem a látogatóknak is: a befolyt összeggel ugyanis La Pelosa élhetőbb működését támogatják majd, így több erőforrás jut a takarításra, a strand felügyeletére is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

overtourism | földközi-tenger | utazás | túlturistásodás | kagyló

FOLYTASD EZZEL

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Bárki megszállhat III. Károly király erdélyi házában

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram