Close
Szardínián így csökkentenék a turistaáradatot

Szardínián így csökkentenék a turistaáradatot

Aki valaha járt már Olaszország egyik legszebb szigetén, tudja jól, hogy Szardínia partjainak szépsége szinte vetekszik a Karib-térségével. A smaragd-indigószín tenger meghökkentően tiszta, ám néhány strand sajnos a legmelegebb hónapokban annyira zsúfolttá válik, hogy aligha lehet élvezni a természetet. Stintino La Pelosa nevű strandján 2020-tól például limitálják a napi látogatók számát. 

Nyaranta több tízezren kíváncsiak a La Pelosa strandra, amivel alapvetően nem is lenne probléma, de az ökoszisztéma annyira nem örül neki, hogy a meseszép part ennyire népszerű lett. Ma még ugyan kristálytiszta a tenger, de a turistaáradat visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha nem szigorítanak a túl szabad strandoláson.

Már megkezdődtek a korlátozások: bírsággal sújtják az önfeledten cigarettázókat, és rendhagyó módon sem törölközőt, sem strandtáskát nem lehet a területre vinni.

A textíliák ugyanis fel-felmarkolják La Pelosa homokját, és ez akár ártalmas is lehet. Emellett a kagylógyűjtés is tiltott.

2020-tól a szigorítás tovább gyűrűzik: napi ezerötszáz látogatóban maximalizálják a strandolókat, és belépőt kell fizetni a partszakaszra.

Elsőre elég keménynek tűnik mindez, de nemcsak a természetnek kedveznek vele, hanem a látogatóknak is: a befolyt összeggel ugyanis La Pelosa élhetőbb működését támogatják majd, így több erőforrás jut a takarításra, a strand felügyeletére is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom