Close
Egy aprócska, dán sziget, amely a világ legjobb éttermeit látja el sóval

Egy aprócska, dán sziget, amely a világ legjobb éttermeit látja el sóval

Egy igazán jó étteremben a legapróbb részletek is számítanak. És aki járt már Dánia csúcséttermeinek valamelyikében, könnyen lehet, hogy az egyik parányi részletet – a sót – épp Dánia észak-keleti részének egyik, alig száz négyzetkilométeres szigetéről kóstolhatta.

Læsø – A sziget és a sómanufaktúra

Læsø szigetén a középkorban minden a sóról szólt. A 16. században mégis királyi rendelettel tiltották be a termelést, mivel az eljáráshoz használt nagy mennyiségű tűzifa miatt a sziget szinte teljes faállománya hamuvá lett.

Több száz évvel és jelentős erdőtelepítésekkel később, 1991-ben, egy régészeti kutatás és egy foglalkoztatási projekt kombinációjával rekonstruálták a középkori sókészítés egyik bázisát. 2004 óta Læsø-ban újra stabil pont és remek üzlet a só. Ráadásul, miközben helyi, munkanélküli fiataloknak adott perspektívát, környékbeli alapanyagokkal dolgozó éttermeknek teremtett lehetőséget arra, hogy az ételeikhez használt sót hazaira cseréljék.

A Læsø só annyira népszerű lett, hogy a termelés rövid idő alatt évi két tonnáról nyolcvanötre ugrott, és ma már olyan top éttermek használják, mint a két Michelin-csillagos Noma és a nyáron nyitott új Alchemist, amely a dán molekuláris konyha már-már polgárpukkasztó fenegyerekének, Rasmus Munknak, és a három Michelin-csillagos, koppenhágai Geranium befektetőjének közös helye.

Így készül a Læsø só

A sókészítés lelke Læsø-ban a Rønnerne-nél ásott kutak sós vize, és az a Poul Christensen, aki a sókészítés folyamatát az újraindulást követően tökéletesítette. A só előállítása nem ölt ipari formát, és egy nagyon egyszerű, de egyedi eljárással, a bepárlással történik.

A közel tizenöt százalék sótartalmú talajvizet hatalmas vasedényekben melegítik, egészen addig, amíg a só kikristályosodik. Ezután a sót nagy, fonott kosarakba rakják, hogy a felesleges víz lecsepegjen, végül szárítják és csomagolják. Persze kezdetben mindez nem volt ennyire egyszerű, és az is előfordult, hogy a rosszul megválasztott párlási hőfok miatt a só keserű lett.

A sópárló népszerűségét jól mutatja, hogy évente már több mint hetvenötezer látogatót fogadnak az üzemben, és ezt az apró sziget igyekszik is kihasználni.

A hátramaradt sós víz ásványianyag-tartalma és élettani hatása például a Holt-tenger vizéhez hasonló, ezért a Læsø Kur spában évek óta tudják hasznosítani a sókészítés melléktermékét gyógyászati és wellnesskezelésekhez. A pikkelysömör-terápiában például kifejezetten eredményesen alkalmazzák, de a gyógyító sós medencék, a sóradír és a sós masszázsok is népszerűek.

Læsø, a són túl

A szigetre érkező vendégeket a sómaufaktúrán kívül nyugalom és harmónia fogadja. A kellemes strandok és hangulatos éttermek mellett – ahol a friss, helyi langusztát kötelező megkóstolni – Læsø tradicionális, tengeri hínárból szőtt házai is ikonikusak.

A sziget harminckét különleges házának tetőszerkezetéhez egyedi szövési módszert alkalmaztak: a hínárt és a fát sós vízzel impregnálták, megakadályozva így az elegy bomlását. Az 1600-as években kifejlesztett technika nemcsak olcsó és tűzálló tetőt eredményezett, de több száz évre biztosított tökéletes fedést a házaknak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Læsø salt, Noma)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom