Close
Egy aprócska, dán sziget, amely a világ legjobb éttermeit látja el sóval

Egy aprócska, dán sziget, amely a világ legjobb éttermeit látja el sóval

Egy igazán jó étteremben a legapróbb részletek is számítanak. És aki járt már Dánia csúcséttermeinek valamelyikében, könnyen lehet, hogy az egyik parányi részletet – a sót – épp Dánia észak-keleti részének egyik, alig száz négyzetkilométeres szigetéről kóstolhatta.

Læsø – A sziget és a sómanufaktúra

Læsø szigetén a középkorban minden a sóról szólt. A 16. században mégis királyi rendelettel tiltották be a termelést, mivel az eljáráshoz használt nagy mennyiségű tűzifa miatt a sziget szinte teljes faállománya hamuvá lett.

Több száz évvel és jelentős erdőtelepítésekkel később, 1991-ben, egy régészeti kutatás és egy foglalkoztatási projekt kombinációjával rekonstruálták a középkori sókészítés egyik bázisát. 2004 óta Læsø-ban újra stabil pont és remek üzlet a só. Ráadásul, miközben helyi, munkanélküli fiataloknak adott perspektívát, környékbeli alapanyagokkal dolgozó éttermeknek teremtett lehetőséget arra, hogy az ételeikhez használt sót hazaira cseréljék.

A Læsø só annyira népszerű lett, hogy a termelés rövid idő alatt évi két tonnáról nyolcvanötre ugrott, és ma már olyan top éttermek használják, mint a két Michelin-csillagos Noma és a nyáron nyitott új Alchemist, amely a dán molekuláris konyha már-már polgárpukkasztó fenegyerekének, Rasmus Munknak, és a három Michelin-csillagos, koppenhágai Geranium befektetőjének közös helye.

Így készül a Læsø só

A sókészítés lelke Læsø-ban a Rønnerne-nél ásott kutak sós vize, és az a Poul Christensen, aki a sókészítés folyamatát az újraindulást követően tökéletesítette. A só előállítása nem ölt ipari formát, és egy nagyon egyszerű, de egyedi eljárással, a bepárlással történik.

A közel tizenöt százalék sótartalmú talajvizet hatalmas vasedényekben melegítik, egészen addig, amíg a só kikristályosodik. Ezután a sót nagy, fonott kosarakba rakják, hogy a felesleges víz lecsepegjen, végül szárítják és csomagolják. Persze kezdetben mindez nem volt ennyire egyszerű, és az is előfordult, hogy a rosszul megválasztott párlási hőfok miatt a só keserű lett.

A sópárló népszerűségét jól mutatja, hogy évente már több mint hetvenötezer látogatót fogadnak az üzemben, és ezt az apró sziget igyekszik is kihasználni.

A hátramaradt sós víz ásványianyag-tartalma és élettani hatása például a Holt-tenger vizéhez hasonló, ezért a Læsø Kur spában évek óta tudják hasznosítani a sókészítés melléktermékét gyógyászati és wellnesskezelésekhez. A pikkelysömör-terápiában például kifejezetten eredményesen alkalmazzák, de a gyógyító sós medencék, a sóradír és a sós masszázsok is népszerűek.

Læsø, a són túl

A szigetre érkező vendégeket a sómaufaktúrán kívül nyugalom és harmónia fogadja. A kellemes strandok és hangulatos éttermek mellett – ahol a friss, helyi langusztát kötelező megkóstolni – Læsø tradicionális, tengeri hínárból szőtt házai is ikonikusak.

A sziget harminckét különleges házának tetőszerkezetéhez egyedi szövési módszert alkalmaztak: a hínárt és a fát sós vízzel impregnálták, megakadályozva így az elegy bomlását. Az 1600-as években kifejlesztett technika nemcsak olcsó és tűzálló tetőt eredményezett, de több száz évre biztosított tökéletes fedést a házaknak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Læsø salt, Noma)

Læsø | Dánia | noma | étterem | Laesoe

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram