Close
A Gyűrűk Ura rendezője tett pontot az ügy végére, mely évekre megosztotta Wellingtont

A Gyűrűk Ura rendezője tett pontot az ügy végére, mely évekre megosztotta Wellingtont

A Wellington városközpontjától mintegy nyolc kilométerre található Shelly-öböl csillogó partszakaszára 350 lakóházat húztak volna fel egy 2014-es terv szerint. Peter Jackson azonban közbelépett.

A rendező és felesége, Fran Walsh megvette a szóban forgó földdarabot az ingatlanfejlesztőtől, és azt tervezik, hogy helyreállítják az öböl természetes szépségét. Hamarosan hozzákezdenek a tereprendezéshez és a növények ültetéséhez, és a két meglévő épület helyreállításán túl nem terveznek további építkezéseket.

Az öblöt magában foglaló Miramar-félsziget utcáin nehéz olyan embert találni, aki nem az ő oldalukon áll. Mint mondják,

a megnövekedett forgalom rémálom lett volna, és nincs is megfelelő infrastruktúra a területen ennyi embernek.

A városvezetés ugyanakkor másképp gondolja, az önkormányzat ugyanis valahogyan kezelni szeretné az égető lakáshiányt, ezért tárgyalásra kéri az új tulajdonosokat. Mint mondják, Wellingtonban nehéz megfelelő helyet találni az építkezésre, ezért csalódottak a fejleményeket illetően.

A helyszín egyébként 2009-ig katonai bázis volt, akkor visszavásárolták a maorik, majd eladták egy ingatlanfejlesztőnek, Ian Casselsnek, a filmes pár tőle vette meg.

Bár a Gyűrűk Ura-filmeket nagyrészt Új-Zélandon forgatták, Tolkient a helyszínek megalkotásakor állítólag Svájc varázslatos tájai inspirálták.

(Forrás: The Guardian, képke: Getty Images)

peter jackson | Miramar | építkezés | Shelly-öböl | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram