Close
Tényleg működik a léböjtkúra? A szakértők megadják a választ

Tényleg működik a léböjtkúra? A szakértők megadják a választ

Sokféle léböjtkúra létezik, közös azonban bennük, hogy mindegyik gyors fogyást ígér az alacsony kalóriabevitel által. De valóban érdemes belevágnunk? Ennek néztünk utána.

A divatos gyümölcs- és zöldséglevek, szűrt levek a szervezet méregtelenítését ígérik, az alacsony kalóriatartalmú turmixok és leveskúrák pedig gyors fogyással csábítanak.

Aisling Pigott brit dietetikus azonban arra figyelmeztet, hogy ezek az extrém diéták komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak, és a legtöbb ember számára nem alkalmasak a valódi eredmények elérésére. Sőt, meglátása szerint

kifejezetten aggasztó, amikor egészséges testsúlyú emberek számára ajánlják.

A gyümölcs- és zöldséglevek ugyanis bár sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, de fehérjében és zsírban szűkölködnek. Sőt, rostokban sem gazdagok akkor, ha a teljes gyümölcsöt vagyis a héját és a magját nem pépesítik és adják hozzá a léhez.

Dr. Gail Reese táplálkozástudományi szakértő szerint már egy hét léböjtkúra után kimerültnek érezhetjük magunkat, hiszen az étrendünk kiegyensúlyozottsága felborul, így nem biztosítjuk szervezetünk számára mindazt, amire szüksége van.

Ez pedig hosszú távon rendkívül káros lehet.

A szervezet vashiányos állapotba kerül, ami a hölgyeknél vérszegénységhez vezet, csökken az izomtömeg, a beleknek, a tüdőnek és a májnak pedig több munkát kell végeznie. Ezzel párhuzamosan

fejfájás, szédülés, rendkívüli fáradtság és emésztési problémák is jelentkezhetnek.

A jelentős mennyiségű természetes savat tartalmazó gyümölcslevek a fogzománcot is károsíthatják, a kifejezetten alacsony kalóriabevitel pedig a lehelet illatát is megváltoztathatja.

A léböjtkúrák után jojó-effektus is bekövetkezhet, hiszen az elvesztett súly ismét felhalmozódhat azt követően, hogy az élelmiszerbevitel normalizálódik.

Dr. Simon Steenson, a British Nutrition Foundation munkatársa szerint az extrém diéták nem jelentenek fenntartható megoldást a hosszú távú fogyásra, mivel a leadott súly nagy része víz vagy izom. Meglátása szerint a fogyás legjobb módja a változatos és kiegyensúlyozott étrend, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat tartalmaz, ezt pedig aktív életmóddal ajánlott kiegészíteni.

(Forrás: BBC, fotók: Getty Images)

kúra | léböjt kúra | egészség | egészséges táplálkozás | léböjt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel az egyszerű zöldséggel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért

Ezek a világ legjobb Martinijei

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram