Close
Lesújtó jóslat érkezett az európai légi közlekedés helyreállásáról

Lesújtó jóslat érkezett az európai légi közlekedés helyreállásáról

A bizonytalanság továbbra is nagyon nagy.

A páneurópai légiforgalmi irányító szolgálat módosította korábbi előrejelzését az idei évre vonatkozóan – méghozzá negatív irányba.

Az Eurocontrol új előrejelzése szerint az európai légi közlekedés csak 2024-ben tér vissza a járvány előtti szintre.

Az Eurocontrol 2021 októberében tett jövendölésében közölte, hogy a légi közlekedés 2022-ben alig éri el a 10 millió járatot, ami tizenegy százalékkal marad el a 2019-es 11,2 milliós szinttől. Ezeket a számokat 2022-ben 9,5 millió járatra csökkentették – ami a járvány előtti aktivitás 85 százalékának felel meg.

Az Eurocontrol szerint a csökkenés “nagyrészt az Omikron-variáns első negyedévre gyakorolt hatásának köszönhető”.

Emellett a gazdasági aktivitást mérő GDP-előrejelzését is “lefelé” módosították Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Az Eurocontrol “a hosszabb-rövidebb ideig tartó magasabb infláció és az alacsonyabb növekedés kombinációját okolja, főként a visszafogottabb fogyasztás révén”. 2023-ban 10,6 millió járat várható, ami ötszázalékos elmaradást jelent a 2019-es évhez képest. Az Eurocontrol azonban hozzáteszi, hogy az előrejelzést még mindig jelentős kockázatok övezik, nem utolsósorban a gyorsan változó események miatt”.

A kockázati tényezők az alábbiak lehetnek:

  • Magasabb infláció és nagyobb bizonytalanság, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója vált ki. “Egy hosszabb konfliktus az energiapiacok  zavaraival együtt komolyabb csapást jelentene a világgazdaságra.”
  • Az olajárak volatilitása: “Bizonytalanul alakulhat, hogy a légitársaságok hogyan tudják majd az üzemanyagár-emelkedést áthárítani az utasokra.
  • A légterek jövőbeni váratlan  lezárása. “Jelenleg azt feltételezzük, hogy az ukrán és az orosz légtér várhatóan 2024-ig  zárva marad”.

Időközben itthon megjelent az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, ami minden repülni szerető ember pénztárcáját is érinteni fogja.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

oroszország | covid | légi közlekedés | ukrajna | jóslás

FOLYTASD EZZEL

Fertőzéshullámot indított el az Oktoberfest

Megvan Európa idei legjobb úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram