Close
Lesújtó jóslat érkezett az európai légi közlekedés helyreállásáról

Lesújtó jóslat érkezett az európai légi közlekedés helyreállásáról

A bizonytalanság továbbra is nagyon nagy.

A páneurópai légiforgalmi irányító szolgálat módosította korábbi előrejelzését az idei évre vonatkozóan – méghozzá negatív irányba.

Az Eurocontrol új előrejelzése szerint az európai légi közlekedés csak 2024-ben tér vissza a járvány előtti szintre.

Az Eurocontrol 2021 októberében tett jövendölésében közölte, hogy a légi közlekedés 2022-ben alig éri el a 10 millió járatot, ami tizenegy százalékkal marad el a 2019-es 11,2 milliós szinttől. Ezeket a számokat 2022-ben 9,5 millió járatra csökkentették – ami a járvány előtti aktivitás 85 százalékának felel meg.

Az Eurocontrol szerint a csökkenés „nagyrészt az Omikron-variáns első negyedévre gyakorolt hatásának köszönhető”.

Emellett a gazdasági aktivitást mérő GDP-előrejelzését is „lefelé” módosították Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Az Eurocontrol „a hosszabb-rövidebb ideig tartó magasabb infláció és az alacsonyabb növekedés kombinációját okolja, főként a visszafogottabb fogyasztás révén”. 2023-ban 10,6 millió járat várható, ami ötszázalékos elmaradást jelent a 2019-es évhez képest. Az Eurocontrol azonban hozzáteszi, hogy az előrejelzést még mindig jelentős kockázatok övezik, nem utolsósorban a gyorsan változó események miatt”.

A kockázati tényezők az alábbiak lehetnek:

  • Magasabb infláció és nagyobb bizonytalanság, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója vált ki. „Egy hosszabb konfliktus az energiapiacok  zavaraival együtt komolyabb csapást jelentene a világgazdaságra.”
  • Az olajárak volatilitása: „Bizonytalanul alakulhat, hogy a légitársaságok hogyan tudják majd az üzemanyagár-emelkedést áthárítani az utasokra.
  • A légterek jövőbeni váratlan  lezárása. „Jelenleg azt feltételezzük, hogy az ukrán és az orosz légtér várhatóan 2024-ig  zárva marad”.

Időközben itthon megjelent az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, ami minden repülni szerető ember pénztárcáját is érinteni fogja.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

oroszország | eurocontrol | háború | covid | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom