Close
Ezért a malajziai street foodért rajong most a világ

Ezért a malajziai street foodért rajong most a világ

A TasteAtlas útikalauz összeállította a legnépszerűbb utcai ételek listáját a világjárók véleménye alapján. Íme, az első kilenc helyett.

9. Carne Asada Tacos

A Taste Atlas szerint az 1500-as években, Mexikóban született étel a világ első tacója, mely nem áll másból, mint kukoricatorrilával párosított, korianderrel fűszerezett, vékony, grillezett steak szeletekből.

8. Carnitas

Szintén mexikói étel a husikáknak fordítható carnitas, aminek alapja a zsíron több óráig párolt sertéshús, amelyet korianderrel, kockára vágott hagymával, guacamoléval és tortillával tálalnak.

7. Guotie

Ezt a kínai, párolva sült gombócot jellemzően darált sertéshússal, kínai kellel, gyömbérrel, mogyoróhagymával és rizsborral töltik meg.

6. Gringas

Ismét Mexikóba kell utaznunk a valahol a taco és a quesadilla között elhelyezkedő finom falatokért, amelyek úgy készülnek, hogy két búzalisztes tortilla közé sajtot olvasztanak. Az egyéb összetevők regionálisan változnak, de gyakori hozzávalók a pácolt hús, a hagyma és az ananász.

5. Paratha

A paratha népszerű dél-ázsiai fogás Indiától és Srí Lankától Pakisztánig, Nepálig és Bangladesig.

A ghíben (tisztított vajban) főtt lapos kenyeret gyakran tálalják savanyúsággal, joghurttal, chutney-val, vagy hús- és zöldségcurry mellé, de magában vagy teába mártogatva is fogyasztják.

4. Bánh mì

A vietnámi szendvicsnek sok különféle változata létezik, de mindegyiknek az alapja a ropogós francia bagett, ami a gyarmati időkben tett szert nagy népszerűségre az országban. Általában húsokkal és zöldségekkel töltik meg, például sertéskolbásszal, korianderrel, uborkával, pácolt retekkel.

3. Karaage

A karaage a japán rántott ételek megnevezése, bár szó szerint azt jelenti, „kínai módon sült“: a bepácolt, kisebb csirkehús- vagy haldarabokat lisztbe forgatják és megsütik. Az ízletes falatokat citromszeletekkel és mártogatós majonézzel tálalják.

2. Lumpia (Lumpiang Shanghaj)

Ez a ropogós harapnivaló a kínai tavaszi tekercsnek az Ázsia más részein, például Indonéziában vagy a Fülöp-szigeteken elterjedt változata. A vékony, tojással készült palacsintatésztát darált hússal töltik meg majd bő olajban sütik ki, és gyakran édes-savanyú mártással is tálalják.

Gyakran szerepel a menüben különleges alkalmakkor is, például születésnapokon és esküvőkön.

1. Roti Canai

A paratha ihlette fogást az 1800-as években indiai bevándorlók terjesztették el Malajziában. A vajjal készült lapos kenyérhez nagyon vékonyra nyújtják, majd többször hajtogatják a tésztát, ezután serpenyőben megsütik, így egyszerre lesz ropogós és puha.

Az ősz legjobb street foodjait te is elkészítheted, miközben megismered ennek a három, kultikus finomságnak a kalandos történetét.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

legnépszerűbb étel | Malajzia | street food | legnépszerűbb

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram