Close
Ezek a lekvárfőzés aranyszabályai a sztárséfek szerint

Ezek a lekvárfőzés aranyszabályai a sztárséfek szerint

A konyhában vékony a határvonal a katasztrófa és a sikersztori között, így van ez a lekvár esetében is. Bár a recept egyszerű, könnyen kudarcba fulladhat minden erőfeszítés. A Finedining Lovers sztárséfek tapasztalatai alapján gyűjtötte össze a lekvárfőzés aranyszabályait.

Mi kerül a fazékba?

A lekvárhoz tulajdonképpen cukorra, gyümölcsre és esetenként egy kis vízre van szükség. Fontos azonban, hogy a gyümölcs megfelelő állagú és minőségű legyen,

az éretlen gyümölcs ízét ugyanis cukorral nem lehet pótolni.

A gyümölcs és a cukor aránya változó: édes gyümölcsöknél körülbelül 2:1 (két kiló gyümölcs, egy cukor), míg a savanyúbbaknál inkább 3:2. Több lehetséges összetevő is van, hiszen adhatunk hozzá citromot, vagy pektint, de

bátran keverhetjük a gyümölcsöket, ízesíthetjük aromákkal és fűszerekkel is.

Tudomány a gyümölcs főzése mögött

A gyümölcsök egy pektin nevű molekulát tartalmaznak, melyek a főzés során szétválnak, majd újra összekapcsolódnak. Ha ez nem sikerül, a lekvár túlságosan híg lesz. Ennek elkerülése érdekében érdemes a gyümölcsöket leturmixolni, hogy megkönnyítsük a pektin szétválását.

A gyümölcsök többségénél nincs szükség ahhoz, hogy pluszban pektint adjunk hozzá, az ugyanis elnyomná a lekvár természetes aromáját, ipari ízvilágot adva dzsemünknek.

Klasszikusoktól az új ízekig

A sárgabarack lekvár igazi nyári klasszikus,

érdemes azonban elengednünk a fantáziánkat akkor, amikor befőzésről van szó.

A szilvához keverhetünk diót, a cseresznyéhez áfonyát, az eperhez tehetünk zöldborsot, de készíthetünk paprika, paradicsom, gyömbér és fokhagyma hozzáadásával csililekvárt is.

Lépésről lépésre

A gyümölcsöt lehetőség szerint leturmixolva tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot és citromlevet. Alacsony lángon kezdjük el főzni és a lehető legkevesebb alkalommal keverjük meg, hiszen így az aromákat jobban magába tudja zárni a főzet. Az elkészült lekvárt sterilizált üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)

konyhai trükk | konyhai praktika | lekvárfőzés | lekvár

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram