Close
Lélegzetelállító hegy, és sosem volt olyan könnyű megközelíteni, mint most

Lélegzetelállító hegy, és sosem volt olyan könnyű megközelíteni, mint most

A monumentális hegy csúcsáról páratlan panoráma nyílik Svájc legszínesebb régiójára, a Berni-Alpokra, a hihetetlen gleccserekre és a csodálatos nyugalmat árasztó völgyekre.

Valóságos Narnia

3790 méter. Ilyen magas az ikonikus svájci hegy, az Eiger, amely alapjaiban határozza meg a környező települések látképét, és amely az Alpok legnagyobb, észak felé néző sziklafalával büszkélkedhet. A helyiek csak gyilkos falként emlegetik.

Nem véletlenül: a hegymászás történelmének jó néhány tragédiája íródott a területen.

Az Eiger azonban örökre megváltozott, megközelítése pedig minden eddiginél egyszerűbbé válik. December 5-én ugyanis megnyílt a kötélpályája, amely az utóbbi években rendkívül sok vitát váltott ki. Az ellenzői azzal érveltek, hogy a teljes ökoszisztémát és a természetes látképét is drasztikusan megváltoztatja a hegynek, ráadásul megszakítja a hegymászó és a hegy közötti ősrégi viszonyt is, amely eddig harmóniában telt. A pártolói ezzel szemben azt hangsúlyozták: a profi hegymászók mellett ezentúl bárki számára elérhető közelségbe kerül a North Face, amely így még több turistát fog vonzani szerte Európából garantálva a dübörgő helyi gazdaságot.

A világ legmodernebb sífelvonója és a veszélyben lévő ökoszisztéma

A nemzetközi sajtóértesülések szerint 155 milliárd forintnyi svájci frankba kerülő Eiger Express névre hallgató kabinos lift a világ legmodernebb V-Bahn projektje. A teljesen automata, robotikai megoldásokat is alkalmazó sílift vitathatatlan előnye, hogy akár negyvenhét perccel, mindössze negyed órára tudja csökkenteni az utazási időt a kiindulási településről. A közel 6500 méteres menettávolsága alatt 1400 méteres szintkülönbség tehető meg vele a Gridelwald állomástól a gleccserre.

Az Eigert azonban a klímaváltozás jelentősen sújtja, ennek jelei pedig a hegy északi falán egyértelműen megmutatkoznak. A hótömeg soha nem látott mértékben csökkent, jelentősen átalakítva a North Face mászási útvonalait, lavinák sorát előidézve.

Ez is érdekelhet:

hegy | alpok | eiger express | sílift | Európa

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram