Close
Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Jönnek a Leonidák! 

Novemberben 18-áról 19-ére virradóan várhatóan egy borzasztó látványos kitörést produkál a Leonidák meteorraj, amelynek eredményeként akár óránként száznál is több hullócsillagot figyelhetünk meg a hajnali égbolton, közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Bár a Leonidák meteorraj rendszerint nem szokott sok hullócsillaggal gazdagítani minket, mégis nagyon híres, mert 33 évente jelentős kitöréseket produkál. A következő ilyen nagy kitörés 2032-ben várható.

A kutatások szerint  a raj egy régi porfelhője idén is eltalál minket, így becslések szerint akár több mint száz hullócsillagot is várhatunk óránként.

Meteorokat, avagy hullócsillagokat akkor láthatunk, ha egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és a közegellenállás miatt lefékeződve a levegő molekuláit fénylésre gerjeszti. A Leonidák az 55P/Tempel-Tuttle üstökös nyomában alakult ki, aminek pályáján évente egyszer áthalad a Föld.

A meteorraj minden évben október 20. és november 30. között van földközelben. A Leonidák névadója az oroszlán csillagkép (Leo), mivel a csillaghullás során látszólag ezen csillagkép felől érkeznek a meteorok.  1733-ban a Tempel-Tuttle váratlanul egy nagy porfelhőt fújt le magáról, és ez a kilenc keringéssel ezelőtt levetett felhő idén éppen összetalálkozik a Földdel. Ezáltal egy sűrű üstököspor-felhőbe száguld bele a Föld, ami sok szép hullócsillagot eredményezhet az égen.

A csillagászok szerint a mostani kitörés nem lesz olyan nagy, mint az 1833-as esemény; ekkor a becslések szerint nem kevesebb, mint százezer meteor szaladt át az égbolton egy óra alatt, és valószínűleg a rendszeres, 33 évenkénti kitöréseknek sem fog a nyomába érni.

A rajra jellemző óránkénti 15-20 meteor helyett viszont most a legoptimistább becslések szerint akár 200-300-at is láthatunk, ami a nyári Perseidák gyakoriságának a kétszerese.

A csillagászok szerint a 200-as szám egy felső becslés, ugyanis ennyit akkor láthatnánk, ha a fejünk felett helyezkedne el a radiánspont. Szerencsére egészen magasan lesz a horizont felett ez a pont most is, hajnalra a hatvan fokot is eléri. De így is potyoghatnak olyan hullócsillagok, amik a mi láthatárunk alatt villannak fel. Mindezzel együtt is bizonytalanok az előrejelzések, így nem szabad csüggedni, ha látványos kitörés helyett egy átlagos leonida-maximumot látunk csak.

A Leonidák raj szokásos maximuma hajnali egy óra körül várható. A porfelhővel való ütközés, és így a meteorkitörés maximumát azonban reggel hét és fél nyolc között várják a csillagászok, amikor hazánkban már felkel a Nap. Ennek ellenére nem reménytelen a megfigyelése, a meteorkitörés eleje hajnalban jó eséllyel látható lesz.

A csillaghullást szabadszemmel a napkelte előtti órákban, körülbelül hajnali fél öt és fél hét között érdemes megfigyelni, déli-délkeleti irányban olyan helyről, ahol az égboltot nem takarják fák és egyéb tereptárgyak. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a pénteki, november 18-ai estét ennek a rajnak szentelik. Bár este csak a raj alap aktivitásában gyönyörködhetnek a látogatók, sok érdekességet tudhatnak meg a meteorokról és kézbe is foghatnak válogatott példányokat. A programról részletes a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján olvasható információ.

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

leonidák | csillaghullás | csillagászat | csillagvizsgáló

FOLYTASD EZZEL

Egész decemberben megéri felnézni az éjszakai égre: ilyen nagy és ragyogó még tíz évig nem lesz a Mars

A jövő autói tekinthetők meg a MOME és a Mercedes-Benz ünnepi kiállításán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram