Fények a Holdon – Megnéztük az egyik leglátványosabb budapesti kiállítást

Kevés olyan intézmény a világon, amely ennyire elkötelezetten állna a fényhez, és a fényt, mint médiumot mutatja be. Szerencsére elég csak a fővárosi Hold utcáig menni érte, pontosan abba a komplexumba, ahol korábban méretes rántott húsokat, grillezett finomságokat, kolbászokat, gulyást, vagy sóletet majszoltunk ebédre – egy ideje viszont már a gasztronómia helyett valami más dominálja.

Az egykori vásárcsarnok helyén 2022 nyara óta napjaink egyik legizgalmasabb művészeti kezdeményezéseként a Light Art Museum működik, ami egy magát múzeumként meghatározó független kiállítótér, és öntöttvas pillérei között kizárólag fénnyel kapcsolatos műveket reprezentál.

A frissen alapított intézmény bemutatkozó tárlata igencsak látványosra sikeredett és nagyot ment a közönség körében, úgyhogy a szervezők érthető módon a folytatás – ezzel együtt a szintlépés – mellett döntöttek. Ennek eredményéként a fényművészet nemzetközi mezőnyéből is válogatva mutatja be ennek a rendkívül népszerű kortárs művészeti trendnek a legizgalmasabb képviselőit és szemrevaló alkotásaikat. És ami még csöppet sem elhanyagolható tény, hogy a tárlat a megszokottaknál hosszabb ideig, kilenc hónapig tart nyitva.

 

A szeptember közepén megnyitott kiállítás címe hangzatos és kifejező, anélkül is mondhat valamit, hogy pontosan tudnánk, miről van szó. De hogy megértsük a Superluminal hátterét, muszáj egy kis kitérőt tenni a fizika világába. Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény vákuumközegbeli terjedésének sebessége, amelynek mértéke bármiféle bizonytalanság nélkül pontosan mérhető, és abszolút értéknek tekinthető. Ennek a fizikai állandónak a különleges jelentőségét (amellett, hogy ekkora sebességgel terjednek a gravitációs és az elektromágneses hullámok) az adja, hogy a relativitáselmélet szerint ez az abszolút korlátja a természetben elérhető sebességeknek:

két fizikai objektum egymáshoz viszonyított sebessége sohasem haladhatja meg a fény sebességét.

Ezt az abszolút tilalmat több fizikus is próbálta már megkerülni a féreglyukaktól a téridő irányított összegyűréséig tartó különböző elméleti felvetésekkel, melyek valamelyike – ki tudja – egyszer talán valóban lehetővé teszi a fénynél gyorsabb (szuperlumináris) utazást. Mivel az emberi észlelés sebessége jóval a fény sebessége alatt van, kérdés, hogy vajon mit változtatna a világról alkotott képünkön, ha az emberi percepció a fény vákuumbeli sebességénél gyorsabb viszonyrendszerekben is lehetséges lenne. Milyennek látnánk a világot egy szuperluminális pozícióból?

A kiállítást tehát ezúttal a külföldi mezőny dominálja, de ez nem jelenti azt, hogy magyar művészek munkáiba nem lehet belefutni. A nemzetközi válogatásban szereplő közel negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, azonban mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján, mely szerint a fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás.

Nyílván eltérő ízlésű vendégek látogatják majd a kiállítóteret, és valószínűleg nem mindenkinek ugyanazok az installációk tetszenek majd, de a központi helyen felállított, lépcsőn megközelíthető gömb alighanem sokak fantáziáját megmozgatja. A Nohlab tizenkét csatornás immerzív videóvetítése egy négyperces utazásra hív, miközben a fény elsődleges elemeinek, a fotonoknak a történetét meséli el attól a pillanattól kezdve, ahogy a szemhez közelednek, egészen addig, amíg az agy érzékelhető formákká nem alakítja át őket.

Az űrhajószerű óriásgömb igazi fotómágnes pont, leginkább akkor lehet igazán megélni, ha sikerül jól időzíteni és rajtunk kívül senki sem tartózkodik benne.

Mindehhez rengeteget hozzátesz, a titokzatos, sejtelmes, olykor baljós hangulatú, misztikus háttérzene is (ami egyébként nemcsak a gömbben hallható).

Valamennyi részletet nem szándékozunk elszpojlerezni, de Svätopluk Mikyta ikonikus fényképet megidéző üveggömbjei, Sztojánovits Andrea színpompás Oázisa, a Disnovation.org az automatizált földművelést és növénytermesztést egy négyzetméteren bemutató, LED-lámpákkal megvilágított provokatív művészeti projektje, valamint Multiverse.unfolded valós idejű audiovizuális installációja egyértelműen a Superluminal kiemelkedő pillanatai közé tartoznak.

A kiállítás 2024. május 20-ig látható.

kiállítás | budapest | lightart | Hold utca | superluminal

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom