A Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak

A Loire-völgy számos ok miatt népszerű úti cél a turisták körében: gazdag történelem, pazar építészeti megoldások, remek konyhák és kétezer éves borkészítési hagyományok várnak.

A Loire-völgy a kifinomultság és a pompa szinonimája, Franciaország történelmének különleges lapjai íródtak ott. A régió olyan történelmi kastélyoknak ad otthont, melyekben uralkodók laktak.

A fejedelmi csillogás mellett azonban a szőlőültetvények is legalább ennyire csábítók.

A borkészítés több mint kétezer éve jelen van a területen, a szőlőültetvények Nantes-tól Sancerre-ig terülnek el, hogy különféle boroknak termeljenek kiváló minőségű szőlőszemeket. A pincészetek vörös-, fehér-, rozé- és habzóborokat állítanak elő, a végeredménybe pedig számos borfesztiválon is bele lehet kóstolni.

Gazdag történelem

A Julius Caesar által meghódított Loire-völgy számos harc helyszíne volt, Augustus  császár sem békét, sem stabilitást nem tudott hozni a térségbe, de a római hatás a régió kultúrájában mély gyökereket eresztett. Ez leginkább az első szőlőültetvények telepítésében fedezhető fel – s bár a bor már az elő században is fontos szerepet töltött be a lakosság életében, maga a borászat csak az 5. században lendült fel.

A 9. és a 12. század között a szerzetesek borászatokat hoztak létre és tartottak fenn.

Később a terület uralkodói fennhatóság alá esett, VII. Károlytól kezdve a királyi családok segítették a borok népszerűsítését részben azáltal, hogy az udvartartásban felszolgálták őket, részben pedig azért, mert más országokba exportálták az italokat.

A francia forradalom hatalmas törést okozott a borászatok fejlődésében, később azonban újból növekedésnek indultak.

2000-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a Chalonnes-Sur-Loire és Sully-sur-Loire közötti régiót.

A Loire-völgyben több mint húsz szőlőfajta, nagyságrendileg hétezer szőlőültetvény található, amelyek több mint négyszázmillió palack bort termelnek, így Franciaország harmadik legnagyobb bortermelő régiójaként tartják számon. Az érdeklődő turisták a szüret folyamatát az őszi időszakban Nantes-tól Saumurig végigkövethetik, az év bármelyik időszakában pedig a pincészetek működésébe is bepillantást nyerhetnek.

Három úti cél, ami csodás pincészeteket rejt

Nantes környékét tartják az első olyan területnek a régióban, ahol a római kori szőlőtermesztés gyökeret vert. Ott elsősorban a Muscadetből és a Melon de Bourgogne szőlőből készült fehérborok a legnépszerűbbek, de Domaine Landron Chartie bioborai is kihagyhatatlanok.

Saumur a harmadik legnagyobb habzóbor-termelő terület Franciaországban.

A kastélyokból eredő földalatti alagutakat kiterjedt borospincéket rejtenek. Specialitásaik közé tartozik a Bulles és a Saumur-Champigny. A Château de Chaintres-t tartják a környék egyik legjobb pincészetének, ahol Cabernet de Saumur-t és a Saumur Blanc-ot érdemes kóstolni.

A Közép-Loire-ban található, Anjou a rozé borairól híres, de a pincészeteken kívül számos más dolgot is felfedezhetnek az utazók a környéken, beleértve a látványos kastélyok történetét, a völgy túloldalán létrejövő városok kialakulását és az olyan építészeti csodákat, mint a Chartres-i katedrális.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

borászat | pincészet | borturizmus | franciaország | loire-völgy

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom