Close
Luxus, ami a környezetre sem káros: megérkezett az etikus gyémánt

Luxus, ami a környezetre sem káros: megérkezett az etikus gyémánt

Ha szereted a luxust, ám fontos számodra a fenntarthatóság is, akkor az etikus gyémánt biztosan tetszeni fog. Az etikus gyémánt egyszerre jelent maradéktalan fényűzést és környezetbarát, emberséges megoldást a tökéletes kristályok adta szépség élvezetére. A laboratóriumban növesztett, a természetessel mindenben megegyező drágakövek forradalmasítják a luxusról alkotott elképzeléseinket és új távlatokat nyitnak a lemondás nélküli fenntarthatóság felé.

Több etikus gyémánt, kevesebb környezetpusztítás

A gyémántbányászat, mint alapvetően a bányászat, erősen környezetpusztító tevékenység, amely az etikus gyémánt megjelenésével a drágaköveket illetően akár mérsékelhető is lehetne. A bányászat nem más, mint a különböző ásványkincsek, nyersanyagok földből való kinyerésének folyamata, ami az emberi civilizáció egyik alapja. Azonban mára az ipari mértékű bányászat olyan méreteket öltött, hogy a fejlődés kiszolgálása helyett sokszor inkább a környezet kizsákmányolását jelenti, a mindennapi élethez alapvetően nem feltétlenül szükséges előnyök megszerzése közben. Helyzetünkön a megfontolt fogyasztás, az értékrendek újraírása, valamint olyan megoldások kifejlesztése segíthet, mint amilyet az etikus gyémánt is jelent. Az etikus gyémánt használata, még jelentős mennyiségű előállítása során sem közelíti meg azokat a károkat, amiket a kizárólag profitorientált bányászat von maga után.

A közvetlen és közvetett bányászati tevékenységek környezetre gyakorolt negatív hatásai jelentősek. A talajeróziótól kezdve a víz- és levegőszennyezésen át az erdőirtásig sokféle pusztítás róható fel ennek a tevékenységnek. A közvetlen károkból ráadásul sokszor közvetettek is származnak, hiszen a talaj és víz szennyezése, az erdőírtás és a folyók elvezetése megterheli, pusztítja a növény- és állatvilágot, ellehetetleníti az érintett területek használhatóságát és ezzel pusztítja Földünket.

“Egyetlen karátnyi, azaz 200 milligramm drágakő minőségű természetes kristály körülbelül 250 tonna érc kibányászásával szerezhető meg. Az etikus gyémánt ezzel szemben viszonylag alacsony energia- és alapanyag igényű, a bányászottakkal ugyanakkor minden fizikai tulajdonságában megegyező drágakő, melyhez a jelentős ökológiai lábnyom nélkül is hozzájuthatunk. A technológia folyamatos fejlődésével, a megújuló energia egyre szélesebb körű és egyre hatékonyabb felhasználásával az etikus gyémánt növesztése az élhetőbb és fenntartható világ minden eddigi előnyt megőrző, ám új alapokra helyezett luxusát jelentheti.” – meséli nekünk Becsei Balázs, a mesterséges gyémántok szakértője, a Becsei Ékszer tulajdonosa.


Zöld luxus bármilyen színben – az etikus gyémánt további előnyei

Az etikus gyémánt, azaz a laboratóriumban növesztett mesterséges drágakő amellett, hogy a fentebb említett bányászati következményektől mentesen előállítható, számos egyéb előnyt is kínál. Az egyik legszembetűnőbb a természetes darabokhoz képest igazán mérsékelt ár. Így is luxustermék marad és nem a tömegeknek szánt olcsó szemfényvesztés, ára ugyanakkor emberibb léptékű. Nem mondhatjuk, hogy a mesterséges gyémánt olcsó, azonban sokkal reálisabb pénzbeli értéket képvisel, mint a föld mélyéből felhozott kristályok.

A másik jelentős előny, hogy az etikus gyémánt akár a szivárvány minden színében elérhető. Ha ez szó szerint véve túlzás is, a gyémántok esetén lehetséges színváltozatok mindegyike megkapható mesterséges úton, és míg a természetben esetleges a dolog, úgy a laboratóriumban készült etikus gyémánt színét illetően biztosra mehetünk.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bányászat okozta környezeti károkkal szemben a gyémántok mesterséges előállítása minimalizálná a luxusért fizetett környezeti árat. Jóval jutányosabban elérhető eredményt kapunk, mint a természetből kinyert kövek esetén, és még a színt is kiválaszthatjuk. Lépjünk egy nagyot a fenntarthatóság felé, miközben luxusigényeink is maradéktalanul kielégülnek az etikus gyémánt előállításnak köszönhetően!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hogyan rendezzük be a tökéletes előszobát? – alapszabályok

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram