Close
Medencés, föld alatti luxusbunkert tervezett egy ukrán építésziroda

Medencés, föld alatti luxusbunkert tervezett egy ukrán építésziroda

Minimalista kortárs stílusáról ismert a Szergej Makno tervezőiroda, amely biztonságot és kényelmet ötvöző föld alatti luxusóvóhely koncepciójával állt elő.

Underground House Plan B néven fut a projekt, és egy repülő csészealjra emlékeztető betonbunkert rejt. A föld alá tervezett menedék teljes védelmet nyújt külső katasztrófa esetén, zárt szellőztető rendszere, orvosi szobája, és bárhonnan elérhető evakuációs struktúrája van. És helikopter-leszállópályája.

A koncepció szerint a bunkerbe belépés a filmekben látott metódust követi: a vendégeknek át kell menniük egy fertőtlenítő kapun, ezután pedig spirállépcsőn lefelé vezet az útjuk tizenöt méter mélységbe.

Az óvóhelyen értelemszerűen nincsenek ablakok, a napfényt LED-ek imitálják, a külső világot pedig kő- és faanyagok idézik meg.

Ezek az elemek is hozzájárulnak ahhoz az illúzióhoz, mintha a felszín fölött lennénk.

Két-három család számára nyújt kényelmes menedéket, de igény szerint tovább bővíthető. Két, méretes hálószobát terveztek bele, mindegyikhez saját fürdőszoba és tároló tartozik.

Egy szoba növényekkel díszített falat kapott, egy másikban tetőablak-imitáción áramlik be a fény. “Olyan helyet próbáltunk kitalálni, ahol akkor is szívesen élnénk, ha nem jön el az apokalipszis” – mondta Marina Hrecsko építész.

És tényleg: a luxusbunkerben edzőterem, mozi, medence, kutyapark és meditációs szoba is helyet kap, utóbbiban élhetik át a lakók a telihold és a csillagos égbolt illúzióját. A professzionális lámpák a zöldségek és gyümölcsök termesztését is lehetővé teszik, vagyis tényleg minden adott a túléléshez.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: Sergey Makhno Architects, Business Insider)

óvóhely | medence | luxus | lakás | földalatti

FOLYTASD EZZEL

Brutális, mennyivel több pénz kell egy átlagos lakás megvásárlásához mint két éve

A jövő héten Budapest lesz Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram