Close
Medencés, föld alatti luxusbunkert tervezett egy ukrán építésziroda

Medencés, föld alatti luxusbunkert tervezett egy ukrán építésziroda

Minimalista kortárs stílusáról ismert a Szergej Makno tervezőiroda, amely biztonságot és kényelmet ötvöző föld alatti luxusóvóhely koncepciójával állt elő.

Underground House Plan B néven fut a projekt, és egy repülő csészealjra emlékeztető betonbunkert rejt. A föld alá tervezett menedék teljes védelmet nyújt külső katasztrófa esetén, zárt szellőztető rendszere, orvosi szobája, és bárhonnan elérhető evakuációs struktúrája van. És helikopter-leszállópályája.

A koncepció szerint a bunkerbe belépés a filmekben látott metódust követi: a vendégeknek át kell menniük egy fertőtlenítő kapun, ezután pedig spirállépcsőn lefelé vezet az útjuk tizenöt méter mélységbe.

Az óvóhelyen értelemszerűen nincsenek ablakok, a napfényt LED-ek imitálják, a külső világot pedig kő- és faanyagok idézik meg.

Ezek az elemek is hozzájárulnak ahhoz az illúzióhoz, mintha a felszín fölött lennénk.

Két-három család számára nyújt kényelmes menedéket, de igény szerint tovább bővíthető. Két, méretes hálószobát terveztek bele, mindegyikhez saját fürdőszoba és tároló tartozik.

Egy szoba növényekkel díszített falat kapott, egy másikban tetőablak-imitáción áramlik be a fény. “Olyan helyet próbáltunk kitalálni, ahol akkor is szívesen élnénk, ha nem jön el az apokalipszis” – mondta Marina Hrecsko építész.

És tényleg: a luxusbunkerben edzőterem, mozi, medence, kutyapark és meditációs szoba is helyet kap, utóbbiban élhetik át a lakók a telihold és a csillagos égbolt illúzióját. A professzionális lámpák a zöldségek és gyümölcsök termesztését is lehetővé teszik, vagyis tényleg minden adott a túléléshez.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: Sergey Makhno Architects, Business Insider)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom