Close
A Macallan ultramodern szeszfőzdéje űrállomásnak is beillik

A Macallan ultramodern szeszfőzdéje űrállomásnak is beillik

A Macallan whisky 1824 óta ugyanazon a skót birtokon (Easter Elchies) készül, ám a szerény indulása óta mára egészen hihetetlen módon kinőtte magát.

A sztori úgy kezdődött, hogy egy Alexender Reid nevezetű helyi farmer gondolt egyet, és 1824-ben megalapította a márkát, majd a helyiek segítségével kiváló whiskyt készített, jelenleg pedig ott tartunk, hogy a Macallan vezető pozíciót tölt be a legfontosabb piacokon. Az Egyesült Államoktól kezdve Tajvanon keresztül egészen Japánig nagy élvezettel fogyasztják. Ennek tükrében nem is olyan meglepő, hogy a lepárlóüzemet bizony bővíteni kell. A tavaly átadott hipermodern épületkomplexumot a Rogers Stirk Harbour and Partners építőipari cég tervezte,

és nagyjából ötvenmilliárd forintot költöttek rá.

A projektet már 2012-ben bejelentették, a munkálatok pedig 2014-ben kezdődtek el. A tavalyi év során már nemcsak az első whiskyk, hanem az érdeklődő látogatók is megérkezhettek a világon egyedülálló, zöldtetős létesítménybe, amelynek energiaigényét 95 százalékban megújuló energiaforrások fedezik. Egyediségét fokozza, hogy a világ talán legkomplexebb tetőszerkezetével büszkélkedhet, több mint 380 ezer különböző faelemből áll.

Az új szeszfőzde tehát elképesztően modern és innovatív, az itt készülő ital azonban marad annak a jól megszokott, tradicionális skót whiskynek, aminek mindig is ismertük, hiszen az új lepárlókészülékek pontos másolatai a régieknek. Ennek köszönhetően senki nem tudja majd megállapítani, hogy egy adott whisky még a régi üzemben, vagy már az új helyen készült.

A kérdés már csak az, vajon mit szól a nagy átalakításokhoz Roderick Kemp, a Macallan egy korábbi tulajdonosa, aki 1892-ben vette át az irányítást, ám egy legenda szerint az egykori főnök a mai napig kísért a birtokon. Egy valami biztos: ez a szeszfőzde nemcsak egy hely, ahol whiskyt készítenek – ez egy műalkotás.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen, Rogers Stirk Harbour and Partners)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom