Close
A Macallan ultramodern szeszfőzdéje űrállomásnak is beillik

A Macallan ultramodern szeszfőzdéje űrállomásnak is beillik

A Macallan whisky 1824 óta ugyanazon a skót birtokon (Easter Elchies) készül, ám a szerény indulása óta mára egészen hihetetlen módon kinőtte magát.

A sztori úgy kezdődött, hogy egy Alexender Reid nevezetű helyi farmer gondolt egyet, és 1824-ben megalapította a márkát, majd a helyiek segítségével kiváló whiskyt készített, jelenleg pedig ott tartunk, hogy a Macallan vezető pozíciót tölt be a legfontosabb piacokon. Az Egyesült Államoktól kezdve Tajvanon keresztül egészen Japánig nagy élvezettel fogyasztják. Ennek tükrében nem is olyan meglepő, hogy a lepárlóüzemet bizony bővíteni kell. A tavaly átadott hipermodern épületkomplexumot a Rogers Stirk Harbour and Partners építőipari cég tervezte,

és nagyjából ötvenmilliárd forintot költöttek rá.

A projektet már 2012-ben bejelentették, a munkálatok pedig 2014-ben kezdődtek el. A tavalyi év során már nemcsak az első whiskyk, hanem az érdeklődő látogatók is megérkezhettek a világon egyedülálló, zöldtetős létesítménybe, amelynek energiaigényét 95 százalékban megújuló energiaforrások fedezik. Egyediségét fokozza, hogy a világ talán legkomplexebb tetőszerkezetével büszkélkedhet, több mint 380 ezer különböző faelemből áll.

Az új szeszfőzde tehát elképesztően modern és innovatív, az itt készülő ital azonban marad annak a jól megszokott, tradicionális skót whiskynek, aminek mindig is ismertük, hiszen az új lepárlókészülékek pontos másolatai a régieknek. Ennek köszönhetően senki nem tudja majd megállapítani, hogy egy adott whisky még a régi üzemben, vagy már az új helyen készült.

A kérdés már csak az, vajon mit szól a nagy átalakításokhoz Roderick Kemp, a Macallan egy korábbi tulajdonosa, aki 1892-ben vette át az irányítást, ám egy legenda szerint az egykori főnök a mai napig kísért a birtokon. Egy valami biztos: ez a szeszfőzde nemcsak egy hely, ahol whiskyt készítenek – ez egy műalkotás.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen, Rogers Stirk Harbour and Partners)

dizájn | üzem | Macallan | whisky | komplexum

FOLYTASD EZZEL

Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom