Close
Négy magyar városban is egészségtelen a levegő

Négy magyar városban is egészségtelen a levegő

A fűtési szezon hatására érezhetően megnőtt a légszennyezettség, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint jelenleg több településen is kifogásolható a levegő minősége.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő,

továbbá kilenc településen (Budapest, Sopron, Esztergom, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Tököl és Vác) a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja miatt kifogásolt a levegő minősége, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába. A levegőhigiénés interaktív térképet itt tekintheted meg.

Miskolc levegőminősége is kifogásolt

A szakértők azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban, továbbá fokozottan kérik a lakosokat, hogy ne szennyezzék a környezetet, és mellőzzék a helytelen fűtési módokat, valamint a zöldhulladék égetését. Az NNK továbbá javasolja, hogy amennyiben növekszik a légszennyezettség, ne este és hajnalban, hanem inkább kora délután, 12 és 15 óra körül szellőztessünk, és ha tehetjük, inkább csak ebben az időszakban mozduljunk ki.

Budapesten egyelőre nincs nagy baj, de ez még változhat

Budapesten nincs szmoghelyzetet, de amennyiben a fővárosi levegőben a kisméretű aeroszol-részecske napi átlagkoncentrációja tartósan meghaladja a kritikus szintet, szmogriadót rendelhetnek el, amely akár részleges forgalomkorlátozással is járhat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: NNK)

Nyíregyháza | Putnok | vác | esztergom | Tököl

FOLYTASD EZZEL

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram