Close
Habár sok ország fél a negyedik hullámól, a magyarok még a mostani korlátozásokat is sokallják

Habár sok ország fél a negyedik hullámól, a magyarok még a mostani korlátozásokat is sokallják

Sok magyar szerint már semmi értelme a rendezvényekre és utazásra vonatkozó korlátozásoknak, viszont azt is gondoljuk, hogy a Covid előtti életünk már nem tér ugyanúgy vissza. 

A felnőtt lakosság negyede szerint már semmi nem indokolja a járványügyi készültséget, ezzel párhuzamosan közel 19% véli úgy, hogy örökre megmaradnak Magyarországon bizonyos korlátozó intézkedések, és a korábbi, Covid előtti rend soha nem tér vissza életünkbe, derült ki az Ipsos kutatásából, amelyet a Telex szúrt ki.

Az Ipsos mérése szerint legnagyobb arányban augusztus végéig várják a magyarok a lakossági korlátozások eltörlését. A férfiak a még érvényes korlátozások (például az oltottsághoz kötött rendezvénylátogatás) tekintetében türelmetlenebbek, közel harmaduk szerint nincs már szükség semmilyen megszorításra.

A férfiak 45%-a, a nők 52%-a gondolja úgy, hogy bizonyos korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani, de nem mindet, a férfiak 30%-a, a nők 24%-a pedig azt, hogy nincs már szükség semmilyen korlátozásra.

A korlátozásokkal szemben elutasító lakossági rétegben felülreprezentáltak a férfiak mellett a fiatal felnőttek (31%-os az elutasítás körükben), a kistelepülések lakói (34%), és különösen a dél-dunántúliak (47%).

A Covid–19-re adott hazai lakossági reakciókat mérő Ipsos-kutatássorozat legfrissebb eredményei szerint a (legalább eseti) maszkviselési arány jelenleg a tavaly júliusival azonos (74%), míg minden egyéb védekezési forma alkalmazása jelentősen visszaesett az elmúlt hónapok során.

Ilyenek például a gyakori kézmosás, a másokkal való kézfogás és személyes kontaktus kerülése, a rendezvények kerülése és az utazások elhalasztása is.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. Összességében az Ipsos által végzett kutatás eredményei pedig arra utalnak, hogy a magyar lakosság egyelőre nem tart egy jelentősebb, negyedik megbetegedési hullámtól.

Viszont nem mindenki ilyen optimista: Rusvai Miklós virológus szerint a maszkviselés hamarosan visszatérhet, amit elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken vezethetnek be. A következő lépés nagy valószínűséggel az oltottsági igazolvány visszavezetése lenne a zárt téri eseményeken és sporteseményeken, a legutolsó intézkedés pedig bizonyos események tekintetében a létszámkorlátozás lehet.

(Fotók: Unsplash, forrás: Telex)

enyhítés | covid | delta variáns | korlátozás | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram