Megnyílt a káosz harmóniája az egyik legszebb szecessziós villában

A város egyik legszebb szecessziós villája adott helyet Major Krisztina GLAZE című egyéni szalon tárlatának. A művész egyéni kiállítását rendhagyó helyszínen, Fejes Krisztina nemzetközileg elismert zongoraművész előadásának kíséretében mutatták be október 4-én a ResoArt Villa Kőrössy Szalonjában Budapesten.

– A káosz harmóniája abban áll, hogy sosem unalmas vagy kiszámítható a végeredmény. Városi emberként is együtt létezünk a természettel. A vadon formái, gesztusai és rezgései ösztönösen bennünk élnek. Egyediek vagyunk, mégis mindannyian keressük a választ arra, hogy vajon hogyan látnak mások. Követnünk kell-e a szabályokat, precíznek és rendezettnek kell-e mutatkoznunk minden pillanatban, vagy megengedhetjük magunknak, hogy olykor hibázzunk, kiszámíthatatlanok, esetleg kaotikusak legyünk? Ki dönti el, hogy elég jók vagyunk-e ahhoz, hogy ne akarjanak minket egy programozható és hibátlanul működő géppel kiváltani? – kérdi a művész.

A Budapest legnagyobb állandó Zsolnay-kiállításának helyet adó szecessziós villaépület a Szabó András üzletember, műgyűjtő és mecénás által életre hívott ResoArt Alapítvány gondozásában magán múzeumként nyitotta meg kapuit  a Városligeti fasor 47. cím alatt. Az előre meghirdetett időpontokban, tárlatvezetéssel egybekötötten látogathatóvá vált magántulajdonú ResoArt Villa földszintjén található Kőrössy szalon fókuszában a közösségi élmények és az értékteremtés áll. A zártkörű klubban nívós kulturális programokat és kiállításokat tartanak, felelevenítve az egykor pezsgő nagypolgári életéről híres környék hagyományait.


– A szalon falai között megrendezett kiállítás valójában a művészet és a tudomány harmonikus konvergenciájának ünnepe, avagy az emberi szellem és az azt megalapozó biológiai folyamatok közötti összefüggések feltárása. Meghívás, hogy elmélkedjünk létezésünk költészetén, ahol a biológia vászna összeolvad az érzelmek ecsetvonásaival – mondta Major Krisztina közgazdász, autodidakta alkotó harmadik egyéni kiállításának megnyitóján Kacsuk Péter informatikus professzor, műgyűjtő, a Kacsuk Gyűjtemény tulajdonosa. A tálat címadó ‘máz’ allegóriája a kerámia alkotások befejező mozzanatára, mint maszkra utal, amit magunkra öltünk, ha arra vágyunk, hogy társadalmilag elfogadottak legyünk. A bemutatott munkák ablakként engednek betekintést a néző saját elméjébe, hogy segítsék a döntést: akarunk-e az AI a versenyben részt venni vagy inkább visszafordulunk a természet felé?

A tárlaton bemutatták Major Krisztina és Kovács Zsófia, a Gallery Max galéria vezetőjének és a SEMA egyedi tervezésű ruhakollekció megálmodójának kollaborációjában létrejött PADME objektet is. Az egyedi tervezésű – a művész azonos nevű festményével díszített – klasszikus nagypolgári, egyben futurisztikus öltözék a jövő transzhumán létformájának viseletét modellezi mintegy előrevetítve, hogy az előttünk álló elkerülhetetlen változások pozitív kicsengésűek is lehetnek, ha felismerjük azok szépségét.

A tárlat október 26-ig zártkörű, limitált létszámú tárlatvezetések alkalmával tekinthető meg. Időpont egyeztetésre október 16-ig van lehetőség a [email protected] címen. A későbbiekben az érdeklődők az ott bemutatott munkákkal nyitott stúdió látogatások alkalmával találkozhatnak újra az alkotó Biatorbágyi műtermében. A művész munkássága online a Facebookon, Instagramon és a honlapján érhető el. 

glaze | major krisztina | padme | kovacs zsófia

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom