Close
Érezni a természet érintését ebben a különös norvégiai dobozban

Érezni a természet érintését ebben a különös norvégiai dobozban

Észak-Norvégia megragadó vidékén barangolva nem csupán a mutatós terület lenyűgöző természeti adottságai miatt forgathatjuk a fejünket. Itt van a Tromsøtől egyórányi útra fekvő Malangen-félsziget, ahol például egészen szokatlan formájú pihenőházakban is gyönyörködhetünk. Vagy éppen lazíthatunk a családdal.

A nem mindennapi környezetet különleges épületekkel tisztelte meg a Snorre Stinessen által gründolt építészeti stúdió. Távolból megpillantva a furcsa formájú kabint, elsőre az óriási üvegablakokon akad meg az ember tekintete, és csak arra tud gondolni, milyen jó lenne úgy elfogyasztani az ebédet vagy a vacsorát, hogy közben belátjuk az egész környéket.

A leginkább hatalmas dobozokra emlékeztető házikót közvetlenül egy erdő szomszédságában, a hegygerincen állították fel.

Ha mindez nem lenne elég ok eltölteni néhány napot itt, tudunk még szolgálni pazar panorámával is: a nappali kanapéján pihengetve időnként havas hegycsúcsok látképét élvezhetjük, de a fjordok és a kora esti naplemente látványába merülve úgyszintén elengedhetjük a hétköznapi gondokat.

Két nagy, fából készült és cédruslemezekkel befedett doboz alkotja a központi lakótömböt és a melléképületet. Utóbbiban a minél magasabb szintű kényelem érdekében vendéglátó helyiséget és szaunát is berendeztek, de találunk még bennük mosókonyhát, nappalit, hálót, fürdőszobát, a legkisebbeknek pedig elkülönített szobácskát.

Érdekesség, hogy valamennyi helyiségben betonozott padló fogadja a vendéget, a mennyezetet és a falak egy részét viszont tölgyfából faragták. Mindegyik szobát úgy alakították ki, hogy alkalomadtán megtaláljuk bennük a szükséges én időt, azaz elvonulhassunk és zavartalanul élvezhessük a privát pillanatokat, miközben a természet csupán egy érintésnyire van tőlünk.

A déli fekvésű konyhából a kijárat a kertként is felfogható zöldbe vezet, ahol – amennyiben a maga szerény eszközeivel az időjárás is hozzájárul –, szabadtéri sütögetéssel tölthetjük el az időt.

Ha hidegre fordulnak a légköri viszonyok, akkor sem szabad megkezdeni az aggódást, mert a központi udvar kandallót és kültéri konyhát magában foglaló télikertté alakítható.

Az enteriőr szinte teljes egésze a Stinessen stúdió íróasztalán született meg. Az ebédlőasztal, az étkezőszékek, az ágyak, a szekrények, a kandalló és a tolóajtók dizájnja is az iroda kreatív munkáját dicséri.

A stúdió alapítója az a Snörre Stinessen, aki egyébként igen elkötelezett a környezettudatos és a természeti adottságokhoz idomuló projektek irányába, továbbá nagyon szeret szokatlan formájú kabinokat megálmodni. A díjnyertes tromsøi iroda eddigi pályafutása során főleg egyedülálló formatervezésű házaival tűnt ki, legyen az szálloda, üdülőhely, villa, iroda vagy alpesi síközpont.

Stinessen az építmények mellett – mint a malangeni házikó berendezéseiből is kiderül – bútortervezésben is jeleskedik. Munkái ismertek Európában, Észak- és Dél-Amerikában, és Ausztráliában, sőt, építészettel kapcsolatos könyveknek a szerzője.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Snorre Stinessen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom