Close
Érezni a természet érintését ebben a különös norvégiai dobozban

Érezni a természet érintését ebben a különös norvégiai dobozban

Észak-Norvégia megragadó vidékén barangolva nem csupán a mutatós terület lenyűgöző természeti adottságai miatt forgathatjuk a fejünket. Itt van a Tromsøtől egyórányi útra fekvő Malangen-félsziget, ahol például egészen szokatlan formájú pihenőházakban is gyönyörködhetünk. Vagy éppen lazíthatunk a családdal.

A nem mindennapi környezetet különleges épületekkel tisztelte meg a Snorre Stinessen által gründolt építészeti stúdió. Távolból megpillantva a furcsa formájú kabint, elsőre az óriási üvegablakokon akad meg az ember tekintete, és csak arra tud gondolni, milyen jó lenne úgy elfogyasztani az ebédet vagy a vacsorát, hogy közben belátjuk az egész környéket.

A leginkább hatalmas dobozokra emlékeztető házikót közvetlenül egy erdő szomszédságában, a hegygerincen állították fel.

Ha mindez nem lenne elég ok eltölteni néhány napot itt, tudunk még szolgálni pazar panorámával is: a nappali kanapéján pihengetve időnként havas hegycsúcsok látképét élvezhetjük, de a fjordok és a kora esti naplemente látványába merülve úgyszintén elengedhetjük a hétköznapi gondokat.

Két nagy, fából készült és cédruslemezekkel befedett doboz alkotja a központi lakótömböt és a melléképületet. Utóbbiban a minél magasabb szintű kényelem érdekében vendéglátó helyiséget és szaunát is berendeztek, de találunk még bennük mosókonyhát, nappalit, hálót, fürdőszobát, a legkisebbeknek pedig elkülönített szobácskát.

Érdekesség, hogy valamennyi helyiségben betonozott padló fogadja a vendéget, a mennyezetet és a falak egy részét viszont tölgyfából faragták. Mindegyik szobát úgy alakították ki, hogy alkalomadtán megtaláljuk bennük a szükséges én időt, azaz elvonulhassunk és zavartalanul élvezhessük a privát pillanatokat, miközben a természet csupán egy érintésnyire van tőlünk.

A déli fekvésű konyhából a kijárat a kertként is felfogható zöldbe vezet, ahol – amennyiben a maga szerény eszközeivel az időjárás is hozzájárul –, szabadtéri sütögetéssel tölthetjük el az időt.

Ha hidegre fordulnak a légköri viszonyok, akkor sem szabad megkezdeni az aggódást, mert a központi udvar kandallót és kültéri konyhát magában foglaló télikertté alakítható.

Az enteriőr szinte teljes egésze a Stinessen stúdió íróasztalán született meg. Az ebédlőasztal, az étkezőszékek, az ágyak, a szekrények, a kandalló és a tolóajtók dizájnja is az iroda kreatív munkáját dicséri.

A stúdió alapítója az a Snörre Stinessen, aki egyébként igen elkötelezett a környezettudatos és a természeti adottságokhoz idomuló projektek irányába, továbbá nagyon szeret szokatlan formájú kabinokat megálmodni. A díjnyertes tromsøi iroda eddigi pályafutása során főleg egyedülálló formatervezésű házaival tűnt ki, legyen az szálloda, üdülőhely, villa, iroda vagy alpesi síközpont.

Stinessen az építmények mellett – mint a malangeni házikó berendezéseiből is kiderül – bútortervezésben is jeleskedik. Munkái ismertek Európában, Észak- és Dél-Amerikában, és Ausztráliában, sőt, építészettel kapcsolatos könyveknek a szerzője.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: snorrestinessen.com)

Close