Close
Világörökségi emlékek is megrongálódtak a földrengésben

Világörökségi emlékek is megrongálódtak a földrengésben

Több mint ezer ember vesztette életét az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengésében, amely Marokkó középső részét sújtotta, emellett a középkori építményekben is károk keletkeztek.

A 6,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint pénteken nem sokkal este tizenegy óra után rázta meg a Magas-Atlasz-hegységet, az epicentrum Marrákestől mintegy hetvenkét kilométerre volt, viszonylag kicsi, 18,5 kilométeres mélységben.

A közel ezer éves múltra visszatekintő egykori császári város, Marrákes története szorosan összefonódott a különleges építészeti alkotásokkal, középkori palotákkal, mecsetekkel, kertekkel és nyüzsgő piacokkal. Történelmi negyedeit vörös agyagből és kőből készült falak veszik körül és vörös homokkőből emelt épületek uralják, amelyek miatt a „vörös város” becenevet kapta. A földrengés azonban a közel ezer éve álló építményekben is kárt tett.

Megrongálódoott épület

Megrongálódtak a világörökségi óváros épületei és a 12. század elején épült városfalak egyes részei is leomlottak.

A földrengést a fővárosban, a Magas-Atlasz-hegységtől mintegy 350 kilométerre északra fekvő Rabatban is érezni lehetett. A szakemberek szerint további erőteljes utórengések várhatók.

Az utóbbi időben Magyarországon is megszaporodtak a földrengések, de szerencsére a mozgások ennél jóval kisebb erősségűek.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

óváros | marokkó | földrengés | marrákes | világörökség

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram