Close
Olaszország minden íze benne van ebben a Maseratiban

Olaszország minden íze benne van ebben a Maseratiban

A legszebb olaszországi tájakon kanyargó utakra keresve sem találnánk jobb autót, mint ez a csodás állapotban lévő veterán Maserati Ghibli Spyder, amit még alig használtak új kora óta.

A hatvanas évek az olasz autógyártás egyik aranykorának számított, a nagyszériás gyártók mellett a formatervező stúdiók és a karosszériaépítő manufaktúrák is olyan csodálatos modellekkel rukkoltak elő, amelyek évtizedekkel később is megdobogtatják a szíveket, és amiket az olasz stílus mintapéldájaként szoktunk emlegetni. Közéjük tartozik a Maserati Ghibli Spyder is.

A Ghia stúdiónál dolgozó Giorgetto Giugiaro alkotta meg azt a kecses vonalú sportautót,

amelynek prototípusát 1966-ban mutatták be a torinói autószalonon. A Maserati stílusos kétajtósa a forró, száraz líbiai szél után kapta a Ghibli nevet, és bár ezen a néven a kilencvenes években is készült, és napjainkban is készül Maserati, mégis az első széria marad a legemlékezetesebb.

Az eredetileg kétüléses Ghibli az első ülések mögé még két pótülést kapott, így került sorozatgyártásba 1967-ben, majd két évvel később megérkezett a nyitott tetős Spyder változata. Az utóbbi jóval ritkább, hiszen a ’73-ig összesen gyártott 1170 darab kupéhoz képest csak 125 darab Spyder készült,

a képeken látható példány 1970 februárjában hagyta el a Maserati modenai gyárát.

Újonnan egy római repülőgép-pilótának szállították ki a Ghibli Spydert, de nem tartotta meg sokáig, 1975-ben eladta egy texasinak, aki tíz évig gondját viselte. A Maserati ezt követően Kanadába került, ahol alaposan felújították, az eredetileg sárga színű karosszériáját ekkor feketére festették.

A restaurálás alaposságát mutatja, hogy két évbe telt, és 85 ezer dollárba került.

A kézi váltós Ghibli Spyder vezetése a legszebb olasz sportautókét idézi,

4,7 literes V8-as motorja 310 lóerős teljesítményre képes, amivel a Maserati roadstere hét másodpercen belül gyorsul százra, és 250 km/h-val száguldhat. Az egyetlen nem eredeti részlete a Borrani küllős kerékkészlet, amit maga az alapító Carlo Borrani adott el a valaha készült utolsó 12 példányból 12 ezer dollárért.

A felújítás óta alig használt autó új kora óta sem futott sokat, a szakértők reálisnak tartják az 50 ezer kilométert, amit az órája mutat.

A csodálatos formába hozott Maserati végül visszakerült a szülőhazájába,

2017-ben ott vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosa, aki most megválna tőle. Az RM Sotheby’s novemberi aukcióján 650-750 ezer eurót várnak érte: ez 235-270 millió forintot jelent.

Olasz stílus modern szívvel

A Ghibli manapság már egy sportlimuzint jelent, és a kor szellemének megfelelően a Maserati hibrid hajtással is kínálja, ami azonban mit sem vett el a márka által adott izgalmakból. A Maserati neve még mindig egyet jelent az olasz „dolce vitával”, és ezt az életérzést még Magyarországon is megtapasztalhatjuk, amiről ebben a cikkünkben írtunk.

maserati ghibli | rm sotheby's | Maserati | roadster | maserati ghibli spyder

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram