Close
Megmutatjuk az idei legolvasottabb cikkeinket

Megmutatjuk az idei legolvasottabb cikkeinket

2020 január eleje és december közepe között húztunk egy képzeletbeli vonalat, és megnéztük, mely anyagainkra kattintottak a legtöbben ebben az évben. Nincs meglepetés: a top 10 nagy részét a koronavírussal kapcsolatos írások és hírek uralták, például a legjobb ötbe is befért két, a járványhoz köthető téma. A legolvasottabb anyagunkhoz azonban nem volt köze. Íme az első öt helyezett, az ötödiktől indulva!

Koronavírus = újrakezdés

Dezeen nevű építészeti portálnak nyilatkozott a hatvankilenc éves holland trendelőrejelző, Li Edelkoort a koronavírus kérdésében. Szerinte a vírus a fogyasztási szokások karanténját is jelenti, melynek hatalmas kulturális és környezeti hatása lesz. Ahogy a vírus egyre inkább befolyásolja a globális szállítási rendszereket és az utazást, az emberek idővel elkezdenek együttélni azzal, hogy kevesebb tulajdonuk van, és kevesebbet is utaznak.

A New Yorkban saját trendelőrejelző ügynökséget is üzemeltető Edelkoortot a világ egyik legbefolyásosabb trendelőrejelzőjének tartják, fő területe a fenntartható divat.

Rejtett csoda Izlandon, egy véletlennek köszönhetően

“Egész napos felföldi menet végén, naplemente előtt eljutottunk egy folyóátkelésig, ami végül megállított minket – kezdi mindjárt eseménydús beszámolóját izlandi útjáról Tóth Gergely fotós. – Szerettem volna ezen keresztül haladni tovább a Maelifell vulkánhoz, viszont a közelben volt egy másik hely is, amire kiemelten kíváncsi voltam. Választani kellett, hogy merre tovább.”

A Maelifell vulkánt képeken nagyjából minden szögből látta már, így a nap utolsó lehetőségeként a teljes ismeretlen felé vették inkább az irányt. Utólag kijelenthető, hogy ennél jobb döntés nem is születhetett volna, egy igazi rejtett csodát, egy neonzöld oázist találtak fantasztikus naplementével kísérve.

Egy pekingi magyar tanár üzenete

Izing Patrik öt éve él Kínában, ahol tanárként dolgozik egy nemzetközi iskolában. A koronavírus-járvány miatti karantén java részét pekingi otthonában töltötte február elejétől kezdve. A szigorú előírásokat (csak maszkot viselve megy ki, a lakásába kerülő bármilyen tárgyat, a bevásárolt termékeket alaposan lemossa, együttműködik a hatóságokkal stb.) betartotta és a mai napig követi.

A járvány kirobbanásának elején mesélte el, hogyan élte meg a pekingi mindennapokat.

Le a hűtőmágnesekkel!

“Tulajdonképpen maximum tíz eurót kell költeni, és letudok mindenkit. Csupán tíz euró és pár perc, amíg ki nem választom a szerintem egész ízléses mágneseket, amelyeket nagymamától a barátnőig mindenkinek ajándékozok. Mert ennek mindenki örül, hát mégis, ki ne szeretné kitenni a hűtőre, aztán rápillantani, hogy ezt figyelmességből kaptuk egy baráttól, rokontól! Ezzel egyszerűen nem lehet mellényúlni! És hát segít is az otthonba csempészni a nyaralás hangulatát, elvégre tájképek, az adott kultúrára jellemző szimbólumok vannak rajta.”

Ilyen és ehhez hasonlatos érveket hozunk fel a hűtőmágnes mellett, vagy nem is érvelgetünk, hanem reflexből bevásároljuk a szokásos adagot, kiegészítve a Kati néninek szánt mágnessel. Legyen ennek vége!

Egyeurós házak

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára.

De vajon kik azok, akik valóban bele is vágtak és megvettek egy ilyen házat? És mi történt azután? Kiderül abból a cikkből, amit a legtöbben olvastak a Roadsteren 2020-ban.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Tóth Gergely Koen Hauser)

mindennapok | házak | minibirodalom | olaszország | izland

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram