Close
Nyílt egy hely a budai lankákon, ahol egy kicsit olasz lehetsz

Nyílt egy hely a budai lankákon, ahol egy kicsit olasz lehetsz

Szeretjük az olaszokat és egy picit mindannyian szeretnénk olaszok lenni; szenvedéllyel élni, vagy legalább csak úgy enni, inni. Egy újonnan nyitott budapesti éttermben mostantól egy kicsit megtehetjük.

Bár a képzeletünkben legtöbbször tengerpart is társul Itáliához, értelemszerűen a Felicita étterem megálmodói a homokot és a hullámokat nem tudták biztosítani a budai Hegyvidék lankái között.

Az olaszosan könnyű életet és a hozzájuk passzoló autentikus ételeket, italokat viszont nagyon is.

A csendes és békés környéken megnyitott Felicita célja, hogy az olasz konyha tisztelete és minőségi olasz ételek ismerete által a magyar közönség mellett a Magyarországon élő olaszokat is az étterembe csalogassa. Ez nyilván könnyebben teljesíthető küldetésnek tűnik, amennyiben talján séfre bízzák az irányítást.

A menü kialakításának feladatát a bergamói Massimiliano Porta kapta, akinek ötleteivel és tapasztalatával olyan étlap állt össze, amiben egyszerre van jelen a hagyományos és a kortárs olasz konyha, illetve számos olyan apróságot is elrejtett, ami felicitássá teszi a fogásokat. Az étlapon megtalálható például a Spaghetti alla Carbonara, a klasszikus nápolyi Calamarata, tintahalas nduja raguval, a grillezett süllőfilé szicíliai koktélparadicsom szószban, vagy éppen a Veal Milanese.

És természetesen az a bizonyos kihagyhatatlan.

Az autentikus nápolyi pizzákért Marcello Verdoia torinói mester pizzaiolo felel, akinek kezei közül 24 órás kelesztés után extra könnyű tésztával érkeznek a pizzák.

A feltétek között vannak úgymond kötelezők (Margherita, Marinara, Diavola), de a Nápolyból érkezett kemencében olyan különlegességek is készülnek, mint az étterem nevét kapó Felicita pizza (amiben paradicsomszósz, mozzarella, pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom és parmezán egyvelege repít el olasz földre nem csak képzeletben). A Felicita ételeinek alapanyagai egyébként a Culinarisból érkeznek, mindegyik olasz, és a legmagasabb minőséget képviseli.

Ugyan a Black Swanból ismert Ódor András állítása szerint nem talján, de ez nem akadályozta meg abban, hogy itáliai történeteket csempésszen az általa összeállított itallapra.

Sörökből, olasz borokból, proseccóból, spiritekből, szemezgethetünk, illetve aki ismeri András munkásságát, az tudja, hogy különleges signature koktélokat tud prezentálni, akárhol is bukkanjon fel. A klasszikusokon túl ilyen az Amarcord, ami az olaszok egyik örök kedvenc Fellini filmjét idézi, ezen kívül még tucatnyi keserű, gyümölcsös, erős, könnyed, vagy épp alkoholmentes kreálmányából lehet kiválasztani a kiváló nyáresti hűsítőt.

Az étterem nem titkolt célja, hogy az antipasti válogatással és a koktélokkal Budapesten is meghonosítsa az aperitivo intézményét – a terasszal és a kényelmes belső térrel erre első ránézésre nagy esélyt látunk.

A laza koncepcióval bemutatkozó Felicita megjelenésében is követi az olasz életérzést; harmonikus, színes, ugyanakkor letisztult világával a belső terekben a konyhából elcsípett illatok nélkül is megidézi Itáliát. Ez pedig, mint tudjuk, legtöbbször akár egyet is jelenthet a boldogsággal.

(Fotók: Horpáczi Dávid)

olasz | pizza | felicita | buda | étterem

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram