Close
Nyílt egy hely a budai lankákon, ahol egy kicsit olasz lehetsz

Nyílt egy hely a budai lankákon, ahol egy kicsit olasz lehetsz

Szeretjük az olaszokat és egy picit mindannyian szeretnénk olaszok lenni; szenvedéllyel élni, vagy legalább csak úgy enni, inni. Egy újonnan nyitott budapesti éttermben mostantól egy kicsit megtehetjük.

Bár a képzeletünkben legtöbbször tengerpart is társul Itáliához, értelemszerűen a Felicita étterem megálmodói a homokot és a hullámokat nem tudták biztosítani a budai Hegyvidék lankái között.

Az olaszosan könnyű életet és a hozzájuk passzoló autentikus ételeket, italokat viszont nagyon is.

A csendes és békés környéken megnyitott Felicita célja, hogy az olasz konyha tisztelete és minőségi olasz ételek ismerete által a magyar közönség mellett a Magyarországon élő olaszokat is az étterembe csalogassa. Ez nyilván könnyebben teljesíthető küldetésnek tűnik, amennyiben talján séfre bízzák az irányítást.

A menü kialakításának feladatát a bergamói Massimiliano Porta kapta, akinek ötleteivel és tapasztalatával olyan étlap állt össze, amiben egyszerre van jelen a hagyományos és a kortárs olasz konyha, illetve számos olyan apróságot is elrejtett, ami felicitássá teszi a fogásokat. Az étlapon megtalálható például a Spaghetti alla Carbonara, a klasszikus nápolyi Calamarata, tintahalas nduja raguval, a grillezett süllőfilé szicíliai koktélparadicsom szószban, vagy éppen a Veal Milanese.

És természetesen az a bizonyos kihagyhatatlan.

Az autentikus nápolyi pizzákért Marcello Verdoia torinói mester pizzaiolo felel, akinek kezei közül 24 órás kelesztés után extra könnyű tésztával érkeznek a pizzák.

A feltétek között vannak úgymond kötelezők (Margherita, Marinara, Diavola), de a Nápolyból érkezett kemencében olyan különlegességek is készülnek, mint az étterem nevét kapó Felicita pizza (amiben paradicsomszósz, mozzarella, pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom és parmezán egyvelege repít el olasz földre nem csak képzeletben). A Felicita ételeinek alapanyagai egyébként a Culinarisból érkeznek, mindegyik olasz, és a legmagasabb minőséget képviseli.

Ugyan a Black Swanból ismert Ódor András állítása szerint nem talján, de ez nem akadályozta meg abban, hogy itáliai történeteket csempésszen az általa összeállított itallapra.

Sörökből, olasz borokból, proseccóból, spiritekből, szemezgethetünk, illetve aki ismeri András munkásságát, az tudja, hogy különleges signature koktélokat tud prezentálni, akárhol is bukkanjon fel. A klasszikusokon túl ilyen az Amarcord, ami az olaszok egyik örök kedvenc Fellini filmjét idézi, ezen kívül még tucatnyi keserű, gyümölcsös, erős, könnyed, vagy épp alkoholmentes kreálmányából lehet kiválasztani a kiváló nyáresti hűsítőt.

Az étterem nem titkolt célja, hogy az antipasti válogatással és a koktélokkal Budapesten is meghonosítsa az aperitivo intézményét – a terasszal és a kényelmes belső térrel erre első ránézésre nagy esélyt látunk.

A laza koncepcióval bemutatkozó Felicita megjelenésében is követi az olasz életérzést; harmonikus, színes, ugyanakkor letisztult világával a belső terekben a konyhából elcsípett illatok nélkül is megidézi Itáliát. Ez pedig, mint tudjuk, legtöbbször akár egyet is jelenthet a boldogsággal.

(Fotók: Horpáczi Dávid)

olasz | buda | étterem | felicita | étel

FOLYTASD EZZEL

Ennek a fejleménynek biztosan örülni fog minden hazai vendéglátós

Tényleg finomabb a bor, ha a nyaraláson korytolgatod? Hamarosan kiderülhet

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom