Közös erővel tényleg megváltoztathatjuk a világot

Ha inspirációra van szükségünk, forduljunk csak Bill Gates feleségéhez!

Ha a Microsoftról van szó, természetes, hogy eszünkbe jutnak olyan szavak, mint innováció, reform, újítás és minden olyan kifejezés, ami kapcsolatban áll a fejlődéssel és az előrehaladással. A cég atyja, Bill Gates már több cikkben, könyvben és műsorban kifejtette, milyen a (nagyon is szimpatikus) hozzáállása napjaink társadalmi kérdéseihez, de most a számítógépes zseni felesége lépett a reflektorfénybe, méghozzá egy nagyon fontos témával: a nők összefogásából adódó lehetőségeket vette sorra, amikor A nő helye című könyvét írta.

Amikor újságírók, szerzők, médiaszereplők arról nyilatkoznak, hol tart ma a női egyenjogúság vagy egyáltalán létezik-e ilyen igazából, csak úgy záporoznak az olyan szavak, mint: szexizmus, feminista, feminizmus, férfigyűlölő, nőgyűlölő és még sorolhatnánk. Úgy tűnik, a társadalom egy része még mindig nem hajlandó belátni, hogy a világ csak úgy működhet megfelelően, ha férfiak és nők együttes erővel tesznek a jobb jövőért, és bizony fontos, hogy az egyenlő munkáért egyenlő mennyiségű jutalmazás és elismerés jár.

Vagyis csak járna, mert ahogyan arra Mrs. Gates is rámutat, sajnos a nők helyzete összességében még mindig sokkal rosszabb, ha például a munkahelyi megbecsültséget nézzük – és akkor rengeteg másról még nem is beszéltünk.

Amikor befejeztem a könyvet, elkezdtem gondolkodni azon, mit írhatnék róla, honnan foghatnám meg ezt a háromszáz oldalt, ami egyfelől nagyon erős társadalomkritika, másfelől pedig hatalmas inspiráció. Semmiképp sem szeretném kizárólag a nőközpontúságra szűkíteni a kötetben írtak tanulságát, inkább azokat a történeteket emelném ki, mint például hogy milyen embert próbáló feladat a világ legszegényebb területein küzdeni a megfelelő egészségügyért, hogy Gatesék hogyan juttattak és juttatnak el ma is oltóanyagokat, fogamzásgátlókat a fejlődő országokba, és próbálnak meg jobb higiéniai körülményeket előteremteni Afrikában, és hogy milyen előnyei vannak, ha minden emberi kapcsolatunkat az egyenlőség alapjaira fektetünk le.

A Gates házaspár azáltal, hogy megalapította a Bill és Melinda Gates Alapítványt, máris hatalmas lépést tett afelé, hogy a kapcsolatokon belüli egyenlőséget hirdesse, amit – mint azt a könyvből megtudhatjuk – nem volt annyira könnyű megteremteni. Ha valakinek a világ egyik vezető informatikai cégének vezetője a férje, valószínű, hogy többet marad a színfalak mögött, mint a reflektorfényben.

A kötet elképesztően átfogó képet nyújt a világról, a fejletlen országok társadalmi szokásairól, és olyan tabutémákat feszeget, amikről általában nem beszélünk, olyan helyzeteket mutat be, amikbe bele sem gondolunk. Például, hogy rengeteg olyan hely van a világban, ahol csak a férfiakat veszik emberszámba és a nőknek szinte egyáltalán nincsenek jogaik, az egyenlőtlen bánásmódnak pedig egészen extrém szintjei léteznek.

A könyv borítóján a következő idézetet olvashatjuk:

"Kiáltvány egy egyenlőségen alapuló társadalomért, amelyben a nőket az élet minden területén értékelik és elismerik."

Ezt a tömör és pontos összefoglalót Malala Juszufzai írta Melinda Gates művéről. Egyébként ő maga is a békéért és az egyenlőségért küzd már gyerekkora óta.

A Nobel-békedíjas, pakisztáni aktivista még csak idén lesz huszonhárom éves, de megjárta a poklok poklát. Amikor a tálibok a 2010-es évek elején elfoglalták szülőfaluját, szétzilálták a környéket, betiltották az iskolákat, és mindenkit félreállítottak, aki az útjukba állt. Az akkor tizenhat éves Malala ragaszkodott a tanuláshoz, és ezt nem is titkolta, amiért egy terrorista fejbe lőtte, és hónapokig feküdt egy londoni kórházban. Bár senki sem hitte, hogy felépül, mégis talpra állt, és azóta is folyamatosan azon munkálkodik, hogy jobbá tegye a világot.

Nagyjából A nő helye megjelenésével egy időben az ő második könyve is a boltok polcaira került, Nincs más út címen. Ebben olyan lányokról olvashatunk, akik hatalmas megpróbáltatások árán, de kitartóan küzdöttek azért, hogy kiszabadulhassanak szülőhazájukból, ahol nem lehetett volna jövőjük, de arról is ír, milyen volt az első találkozásuk Melindával, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz kettejük célkitűzései.

A két kötet tökéletesen kiegészíti egymást, lebilincselő élményt nyújtanak, és ha épp rosszabb életszakaszban vagyunk, rengeteg erőt tudunk meríteni a sorokból. Mindegy, hogy nőként vagy férfiként olvassuk őket, mivel mindkét nem számára fontos tényeket tárnak fel előttünk az írók – a kulturális antropológia, szociológia és társadalomtörténet iránt érdeklődőknek szinte kötelező is fellapozni a könyveket.

Ez is érdekelhet:

Ezek most a kortárs magyar irodalom legjobb könyvei

Néhány gondolat Gárdos Péter, Nádas Péter és Térey János legutóbbi köteteiről.

(Fotók: Getty Images)

könyv | társadalom | malala yusufzai | melinda gates | nők

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom