Close
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Idén lesz hetven éve, hogy útjára indult a sirályszárnyas Mercedes legendája, és a 300 SL-ből néhány évvel később roadster változat is készült, ami talán kevésbé ismert, de legalább annyira stílusos választás.

Az ötvenes évek ikonja versenyautónak született, amikor a Mercedes bemutatta 1952-ben, és a 300 SL két évvel később megjelent közúti változata hamarosan az egyik legvágyottabb sportautóvá vált. A sirályszárnyas megoldása is különlegesnek számított, de az amerikai vásárlók roadsterre vágytak, és a Mercedes hamarosan azt is megadta nekik.

A kisebb 190 SL mintájára 1957-ben a genfi autószalonon a 300 SL-ből is bemutatták a roadstert, ami fel is váltotta a sirályszárnyas kupét a Mercedes kínálatában. A vázszerkezetet úgy módosították, hogy alacsonyabbra kerüljön a küszöb, ezért

a roadster hagyományos ajtókat kapott, aminek köszönhetően jóval könnyebb lett a beszállás.

A Mercedesnél más téren is átdolgozták az autót, például a hathengeres motor teljesítményét megnövelték, a hátsó felfüggesztés áttervezésével a kezelhetőségén is javítottak.

A roadster sikerét mégis az adta, hogy a szűkös sirályszárnyas testvéréhez képest sokkal nagyobb szabadságot adott,

az opciós keménytetővel pedig megőrizte a vonalvezetés stílusát.

A képeken látható példányt 1960. július 18-án szállították ki a panamai forgalmazónak,

a kék fényezéshez illő színű keménytetővel, kék vászontetővel és bézs kárpittal. A 300 SL, ami több Concours d’Elegance díját is elnyerte, alapos felújításon esett át, és öt éve ebben a tökéletes állapotában került az RM Sotheby’s arizonai aukciójára, ahol 1 375 000 dollárt fizettek érte.

Sport és luxus

A roadster is igazi ritkaságnak számít, hiszen összesen 1858 példány készült belőle, és a hatvanas években tovább folytatódott az SL sikertörténete, amiről ebben a cikkünkben olvashatsz. A sorozat legújabb tagja pedig nemrég mutatkozott be, az első olyan SL-ként, amit immár az AMG-részleg tervezett meg.

FOLYTASD EZZEL
Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít
Kalapács alá kerül a filmtörténelem leghíresebb autója
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom