Close
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Idén lesz hetven éve, hogy útjára indult a sirályszárnyas Mercedes legendája, és a 300 SL-ből néhány évvel később roadster változat is készült, ami talán kevésbé ismert, de legalább annyira stílusos választás.

Az ötvenes évek ikonja versenyautónak született, amikor a Mercedes bemutatta 1952-ben, és a 300 SL két évvel később megjelent közúti változata hamarosan az egyik legvágyottabb sportautóvá vált. A sirályszárnyas megoldása is különlegesnek számított, de az amerikai vásárlók roadsterre vágytak, és a Mercedes hamarosan azt is megadta nekik.

A kisebb 190 SL mintájára 1957-ben a genfi autószalonon a 300 SL-ből is bemutatták a roadstert, ami fel is váltotta a sirályszárnyas kupét a Mercedes kínálatában. A vázszerkezetet úgy módosították, hogy alacsonyabbra kerüljön a küszöb, ezért

a roadster hagyományos ajtókat kapott, aminek köszönhetően jóval könnyebb lett a beszállás.

A Mercedesnél más téren is átdolgozták az autót, például a hathengeres motor teljesítményét megnövelték, a hátsó felfüggesztés áttervezésével a kezelhetőségén is javítottak.

A roadster sikerét mégis az adta, hogy a szűkös sirályszárnyas testvéréhez képest sokkal nagyobb szabadságot adott,

az opciós keménytetővel pedig megőrizte a vonalvezetés stílusát.

A képeken látható példányt 1960. július 18-án szállították ki a panamai forgalmazónak,

a kék fényezéshez illő színű keménytetővel, kék vászontetővel és bézs kárpittal. A 300 SL, ami több Concours d’Elegance díját is elnyerte, alapos felújításon esett át, és öt éve ebben a tökéletes állapotában került az RM Sotheby’s arizonai aukciójára, ahol 1 375 000 dollárt fizettek érte.

Sport és luxus

A roadster is igazi ritkaságnak számít, hiszen összesen 1858 példány készült belőle, és a hatvanas években tovább folytatódott az SL sikertörténete, amiről ebben a cikkünkben olvashatsz. A sorozat legújabb tagja pedig nemrég mutatkozott be, az első olyan SL-ként, amit immár az AMG-részleg tervezett meg.

mercedes-benz | mercedes-benz sl | rm sotheby's | roadster | mercedes

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram