Close
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes

Idén lesz hetven éve, hogy útjára indult a sirályszárnyas Mercedes legendája, és a 300 SL-ből néhány évvel később roadster változat is készült, ami talán kevésbé ismert, de legalább annyira stílusos választás.

Az ötvenes évek ikonja versenyautónak született, amikor a Mercedes bemutatta 1952-ben, és a 300 SL két évvel később megjelent közúti változata hamarosan az egyik legvágyottabb sportautóvá vált. A sirályszárnyas megoldása is különlegesnek számított, de az amerikai vásárlók roadsterre vágytak, és a Mercedes hamarosan azt is megadta nekik.

A kisebb 190 SL mintájára 1957-ben a genfi autószalonon a 300 SL-ből is bemutatták a roadstert, ami fel is váltotta a sirályszárnyas kupét a Mercedes kínálatában. A vázszerkezetet úgy módosították, hogy alacsonyabbra kerüljön a küszöb, ezért

a roadster hagyományos ajtókat kapott, aminek köszönhetően jóval könnyebb lett a beszállás.

A Mercedesnél más téren is átdolgozták az autót, például a hathengeres motor teljesítményét megnövelték, a hátsó felfüggesztés áttervezésével a kezelhetőségén is javítottak.

A roadster sikerét mégis az adta, hogy a szűkös sirályszárnyas testvéréhez képest sokkal nagyobb szabadságot adott,

az opciós keménytetővel pedig megőrizte a vonalvezetés stílusát.

A képeken látható példányt 1960. július 18-án szállították ki a panamai forgalmazónak,

a kék fényezéshez illő színű keménytetővel, kék vászontetővel és bézs kárpittal. A 300 SL, ami több Concours d’Elegance díját is elnyerte, alapos felújításon esett át, és öt éve ebben a tökéletes állapotában került az RM Sotheby’s arizonai aukciójára, ahol 1 375 000 dollárt fizettek érte.

Sport és luxus

A roadster is igazi ritkaságnak számít, hiszen összesen 1858 példány készült belőle, és a hatvanas években tovább folytatódott az SL sikertörténete, amiről ebben a cikkünkben olvashatsz. A sorozat legújabb tagja pedig nemrég mutatkozott be, az első olyan SL-ként, amit immár az AMG-részleg tervezett meg.

mercedes-benz sl | mercedes-benz 300 sl | rm sotheby's | mercedes | roadster

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom