Close
Egy óriási sziget építésébe fognának Európában, ami sokaknak nem tetszik

Egy óriási sziget építésébe fognának Európában, ami sokaknak nem tetszik

Jóváhagyta a dán parlament egy olyan mesterséges sziget megépítését, amely harmincötezer embernek nyújtana otthont, valamint megvédené a koppenhágai kikötőt a tengerszint emelkedésétől és a vihardagályoktól.

A Lynetteholm nevű óriássziget megépítéséhez nagyjából nyolcvan millió tonna föld szükséges, a négyszáz futballpálya méretű konstrukciót alagutak, metró és körgyűrű kötné össze a dán fővárossal. A dán főváros előtti sziget alapjainak nagy részét 2035-re készítenék el, valamint 2070-re fejeznék be teljesen.

A dán környezetvédők ugyanakkor tiltakoznak a mesterséges sziget megépítése ellen. Álláspontjuk szerint a Lynetteholm projektjét úgy szavazta meg a koppenhágai parlament, hogy nem készült róla megfelelő hatástanulmány, és nincs egy olyan átfogó terv, amely felmérné és bemutatná a környezeti hatásokat.

Többek között azt kifogásolják, hogy jelentős környezeti lábnyoma lesz a nyolcvan millió tonna föld elszállításának, továbbá a tengerbe kerülő üledék mozgása, illetve

a sziget ökoszisztémára és vízminőségre gyakorolt hatása sem tisztázott.

A dán közlekedési miniszter, Benny Engelbrecht szerint ugyanakkor alaptalan a tüntetők aggodalma, ugyanis alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatokat végeztek el a projekttervezés szakaszában. A mesterséges sziget léte mellett érvelő szakemberek szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy emelkedik a tengerszint, a főváros megvédésére pedig a Lynetteholm részleges megoldást nyújthatna.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Napi, BBC, Euronews)

vihar | híd | vihardagály | konstrukció | Lynetteholm

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom