Close
Egy óriási sziget építésébe fognának Európában, ami sokaknak nem tetszik

Egy óriási sziget építésébe fognának Európában, ami sokaknak nem tetszik

Jóváhagyta a dán parlament egy olyan mesterséges sziget megépítését, amely harmincötezer embernek nyújtana otthont, valamint megvédené a koppenhágai kikötőt a tengerszint emelkedésétől és a vihardagályoktól.

A Lynetteholm nevű óriássziget megépítéséhez nagyjából nyolcvan millió tonna föld szükséges, a négyszáz futballpálya méretű konstrukciót alagutak, metró és körgyűrű kötné össze a dán fővárossal. A dán főváros előtti sziget alapjainak nagy részét 2035-re készítenék el, valamint 2070-re fejeznék be teljesen.

A dán környezetvédők ugyanakkor tiltakoznak a mesterséges sziget megépítése ellen. Álláspontjuk szerint a Lynetteholm projektjét úgy szavazta meg a koppenhágai parlament, hogy nem készült róla megfelelő hatástanulmány, és nincs egy olyan átfogó terv, amely felmérné és bemutatná a környezeti hatásokat.

Többek között azt kifogásolják, hogy jelentős környezeti lábnyoma lesz a nyolcvan millió tonna föld elszállításának, továbbá a tengerbe kerülő üledék mozgása, illetve

a sziget ökoszisztémára és vízminőségre gyakorolt hatása sem tisztázott.

A dán közlekedési miniszter, Benny Engelbrecht szerint ugyanakkor alaptalan a tüntetők aggodalma, ugyanis alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatokat végeztek el a projekttervezés szakaszában. A mesterséges sziget léte mellett érvelő szakemberek szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy emelkedik a tengerszint, a főváros megvédésére pedig a Lynetteholm részleges megoldást nyújthatna.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Napi, BBC, Euronews)

FOLYTASD EZZEL
Óriási hegedűhajón zenélt egy vonósnégyes Velencében
Csodás show-műsorként hirdetik a vulkánkitörést a Kanári-szigeteken
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom