Minden, amit a skót whiskyről tudni kell

A whisky egyike a legismertebb alkoholos italoknak a világon, és még a kevésbé hozzáértők is jól tudják, hogy a termékkategórián belül az egyik legnépszerűbb típusa a skót whisky. Nem véletlenül, hiszen a legkülönfélébb és legízletesebb italok születnek a név alatt, miközben a skótok gondosan ügyelnek rá, hogy csak azokra a palackokra kerülhessen a „scotch whisky” elnevezés, ami megfelel a legszigorúbb előírásoknak.

A skót whisky törvényi szabályozása

A skót whisky annyira fontos brandnek tekinthető Skóciában, hogy az egész világra kiterjedő nemzetközi érdekvédelemmel rendelkezik, az Egyesült Királyság parlamentje pedig külön törvényben szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy whiskynek ahhoz, megkaphassa a skót címkét a palackon.

Fontos alapszabály például, hogy a skót whisky csak skóciai lepárlóban készülhet, méghozzá malátázott árpából vagy más egész gabonaszemekből, legfeljebb víz hozzáadásával. Az extra adalékanyagok hozzáadása tilos, erjesztése is kizárólag élesztővel, hozzáadott enzimek nélkül történhet. Lényeges továbbá, hogy a skót whiskyt 94,8 százalékos térfogatra kell desztillálni az aromák miatt, az érlelésnek pedig legalább három évig kell történnie, maximum 700 literes tölgyfahordókban, szigorúan Skócia területén.

A tölgyfahordó azért fontos, mert ez színt és aromát is ad az italnak, azonban a végeredmény árnyalatát egy kis szeszkaramell segítségével lehet javítani, de más adalék, állagjavító, íz- vagy színfokozó alkalmazása tilos. Szintén lényeges előírás, hogy a skót whiskyt legalább 40 százalékos alkoholtartalommal kell palackozni, ennél gyengébb italok nem kaphatják meg ezt a jelzőt.

Scotch whiskey bottle on stone table. With copy space. Top view flat lay

Skót whiskytípusok

Bár Skócia önmagában apró ország, azonban a whiskygyártás tekintetében mégis hat régióra osztják fel, melyek a Speyside, a Highland, a Campbletown, az Islay, az Islands és a Lowland lettek. Az egyes régiók között jelentős eltérések lehetnek az itt készülő whiskytípusok között, és mindegyiknek megvan a maga sajátossága. A Speyside például a malt whiskyk otthona, és mivel a Felföldön működik jelenleg a legtöbb lepárló, így a legváltozatosabb a kínálat is ide sorolható.

Skóciában jelenleg öt nagyobb kategóriába sorolhatjuk a típusok szerint az ott készült whiskyket. Ezek a következők:

Single Malt Scotch Whisky

Jellemzően ezek a típusok a legdrágábbak a skót whiskyk között. Házasítatlan malátawhiskyk, melyeket nem kevertek semmivel, ezáltal csak árpamalátából állnak, ugyanabban a lepárlóüzemben készültek kisüsti lepárlással és jellemzően Skóciában is palackozták őket.

Single Grain Scotch Whisky

Amennyiben egy skót whisky nem tudja teljesíteni azokat a szigorú feltételeket, melyektől a végeredményt a Single Malt Scotch Whisky kategóriába lehetne sorolni, akkor jellemzően Single Grain Scotch Whisky lesz belőle. Egy jó minőségű házasítatlan gabonawhiskyről van szó, melyben nemcsak árpamaláta, hanem más malátázott gabonaszemek is megtalálhatók, de ugyanúgy egyetlen lepárlóban, keverés nélkül készülnek.

Blended Scotch Whisky

A blended, azaz kevert whiskyk Skóciában is rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. Magas minőséget képviselnek, de nem annyira, mint a tiszta italok, ezért jellemzően olcsóbbak is. Ha egy palack címkéjén a Blended Scotch Whisky feliratot látjuk, akkor azt jellemzően egy-, de inkább többféle Single Malt Scotch Whisky és Single Grain Scotch Whisky elegyeként jellemezhetjük.

Blended Malt Scotch Whisky

Ez az úgynevezett házasított malátawhisky. A tiszta típushoz viszonyítva ebben a keverékben csak Single Malt Scotch Whisky kapott helyet, azonban ezek akár több lepárlóüzemben is készülhettek Skócia egyes régióiban.

Blended Grain Scotch Whisky

A házasított gabonawhisky, aminek a lényege, hogy szintén egy olyan keverék, amiben csak és kizárólag Single Grain Scotch Whisky kapott helyet, melyek Skócia több lepárlójában készültek.

A legjobb skót whiskyk

Most, hogy már ismerjük a skót whiskyk hátterét, érdemes lehet megismerkedni az országból érkező legjobb italokkal, melyek maximálisan beleférnek ebbe a kategóriába. Lássunk néhány példát!

Ballantine's

A Ballantine’s alighanem a legismertebb brand a skót whiskyk világában. Ma már nemcsak tiszta italokkal foglalkoznak, kínálatukban a legkülönfélébb finomságok is megtalálhatók, azonban a legnagyobb népszerűségnek a komplex ízvilággal rendelkező, malátás és gabonás alapokra építkező skót whiskyjük örvend. Nem véletlen, hogy a világ egyik legkedveltebb kevert whiskyjéről van szó, mely több díjat is bezsebelt korábban, aranyszínű megjelenése és komplex ízvilága ugyanis rögtön képes bárkit levenni a lábáról.

A brand története az 1800-as évekig nyúlik vissza, konkrétan George Ballantine nevéhez köthető, akinek a családja később az egész világot meghódította a hozzájuk kapcsolódó italokkal, melyeket minden esetben legalább három évig érlelnek, így egy palack felbontása után rögtön érződik majd minden, amitől annyira különleges ez  finomság. Elegancia, fás és földes jegyek, de a Ballantine’s skót whisky jellegzetessége még az édeskés jelleg is, egyfajta csokoládés és virágos sajátosság, amit enyhe füstösség tarkít.

Tomatin 14 Years

A Tomatin egy kevésbé ismert, azonban annál különlegesebb skót whisky, mely a legnagyobb ínyenceknek készül, hiszen közel sem tipikus ízvilággal kecsegtet, ellenben így is magán tudta tartani a skót jellegzetességeket. Egy 14 évig érlelt finomságról van szó, melynek különlegességét nem is annyira a hosszú hordóban töltött időszak, mint inkább az úgynevezett „finishelés” adta, hiszen az érlelési időszak utolsó felét olyan hordókban töltötte, melyekben korábban Sherryt tároltak.

Ennek köszönhetően a Tomatin kérdéses itala a 46 százalékos alkoholfok ellenére kellemesen édes, erőteljesen csokoládés és kávés jegyeket képes felvonultatni a skót whiskykre jellemző földes és füstös kíséret mellett. Maga a főzde egyébiránt szintén történelmi, már a 18. században működött, és voltak olyan évtizedek, amikor évi 30 millió palackkal Skócia legnagyobb gyártójának számított. Pályafutásuk során több mélypontot is megéltek, manapság éppen újfent felszálló ágban vannak, miután a nyolcvanas években majdnem becsődöltek.

Chivas Regal 12 Years

A Chivas Regal szintén az egyik legjobb, illetve legismertebb skót whiskynek tekinthető a piacon, akik mindig is ragaszkodtak a prémium minőséget képviselő, ámde jó ár-érték arányú italok elkészítéséhez. A 12 éves érlelési ciklus után palackozott termékük az egyik legkedveltebb a sorban, erőteljes borostyánszíne pedig már messziről jelzi, hogy itt egy komplex, kirobbanó ízvilágú ital vár ránk, mely minden elemében képes felvonultatni a skót whiskyk összes sajátosságát és jellegzetességét.

Rendkívül testes ízében a Chivas Regal 12 Years  kellemesen földes és füstös élményt kínál, de nem hiányzik belőle az édeskés jelleg sem, enyhe karamella és kakaó társaságában, miközben hosszú lecsengése mindvégig kellően tüzes és határozott marad. A gyártó az 1800-as évek közepétől foglalkozik whiskyk keverésével, a 20. század első éveiben pedig belekezdtek a saját skót whisky gyártásába is, amivel megteremtettek egy olyan brandet, mely ma is virágzik, illetve kategóriája egyik legismertebb tagjának tekinthető.

Glenfarclas 15 Years

A Glenfarclas egyike a legmagasabb minőséget képviselő skót whiskyknek. Nem a legismertebb, azonban garantált, hogy aki ezt választja, az a legjobb mellett voksol. A 15 éves felföldi különlegességük ráadásul minden téren igazi skót, mégsem spórol az ízekkel: rendkívül telt és testes ital, ami azonnal felrobban a szájban, rögtön magához láncol és garantálja, hogy soha nem felejtjük el az ízét. Kevert whiskyről van szó, aminek a különlegességét az adja, hogy Sherry- és korábban Bourbon tárolására használt hordókban érlelt maláta whiskyk házasításából születik.

 

A magas színvonalat leginkább annak köszönheti, hogy a Glenfarclas még mindig családi vállalkozásként működik, az alapítók leszármazottjai, 1836 óta konkrétan a hatodik generáció uralja a brandet. Nem tartoznak a legnagyobbak közé, ugyanakkor éves szinten kétmillió palackot gyártanak, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény, de éppen emiatt soha nem lehet őket a legnagyobbak közé sorolni, hiszen vannak gyártók, akik 40-50 millió palackot dobnak piacra egy év alatt.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom