Mit tanít a film?

Film mint műfaj, film mint művészet, film mint edukáció. Hogy lehet a mai vizuális zajban valódi értéket képviselő vizuális tartalmat gyártani, átadni, terjeszteni? Hogyan tanítsuk a tudatos vizuális fogyasztást? Felvehető a verseny az amerikai dömpinggel? Hogyan és milyen irányba fog átrendeződni a filmgyártás? A Highlights of Hungary hetedik adásában Lakos Nórával, a Cinemira Fesztivál alapítójával, Kurdy-Fehér Jánossal, a Ruben Brandt, a gyűjtő producerével és az OkosMozi platform alapítójával, valamint Szabó Simon színész-rendezővel beszélgettünk.

Talán nincs annál fontosabb, mint a felnövekvő nemzedék edukációja. Míg a hetvenes, nyolcvanas években sok legendás gyerekfilm készült Magyarországon, mint például a Macskafogó és az Égigérő fű, addig az elmúlt húsz-harminc évben gyakorlatilag nem készült film gyerekeknek. Amerikai filmeket előszeretettel fogyasztunk, de azok teljesen más kulturális közegben játszódnak, más humoruk van, mások a karakterek. A minőségi gyerekfilmek nagy része pedig egyáltalán nem jut el hozzánk, miközben azok értékteremtő, izgalmas kulturális értékeket képviselnek a gyerekek számára.

A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál immáron harmadik éve hivatott ezt a szegmenst pótolni. 2020 áprilisában a fesztivál keretein belül a gyerekek filmeken keresztül ismerhetik meg a világ különböző kultúráit. A háromnapos gyerekfilmünnepen több mint nyolcvan országból több száz, kifejezetten gyerekeknek szóló film látható majd.

Szabó Simon, akinek minden filmjében központi szerepet kapnak a gyerekek és a fiatalok, vallja, arra kell odafigyelni, hogy milyen kérdésekkel állnak elő a gyerekek, mi az, ami őket foglalkoztatja bizonyos életkorban, és hogy ezeket hogy lehet integrálni az aktuális projektekbe. Fontos, hogy a gyerekek tudatosan készítsenek képeket, és vizuálisan meséljenek. A vizuális kultúra kialakítása elemi küldetés, az oktatásban pedig elvárható lenne, hogy a digitalizáció a tantervbe illesztve segítse a gyerekek digitális fejlődését is.

„Nagyon fontos kérdés, hogy mit tudunk mi most a gyerekekről és a tinédzserekről, akik egy elképesztő hatalmas, nyílt prérin szárnyalnak az internet és kommunikáció világában, amelyet azok a felnőtteknek, akik alkotnak, nagyon kis része lakta be úgy, mint ők” – mondja Kurdy-Fehér János. A Ruben Brandt, a gyűjtő általános filmnek készült, nem kimondottan tiniknek,de az OkosMozi platformon új fény derült a művészetekre, Ruben Brandt példáján keresztül lehet leporolni a képzőművészetről a múltszerűséget, és elevenné tenni egy elit kultúrát, hogy erre a gyerekek is figyeljenek. Új filmjük, melynek munkacíme Mumus, a műanyagkirály, rendkívül fontos kérdéseket vet fel a hatalomról, a kultúra megőrzéséről és a belső merészségről.

Ebben a képfókuszú világban rendkívül fontos, akár társadalomtudományi kérdés is lehet az, ami a filmművészet műfajához kapcsolódik. Remélhetőleg ezt felismerik a döntéshozók, és ennek tudatában figyelnek oda a fiatalokra, gyerekekre, és mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy ehhez az edukációhoz és építkezéshez hozzájáruljon.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hetedik epizód errefelé található.

A következő adás december 10-én jelenik meg.

szabó simon | highlights of hungary | film | podcast

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom