Close
Mit tanít a film?

Mit tanít a film?

Film mint műfaj, film mint művészet, film mint edukáció. Hogy lehet a mai vizuális zajban valódi értéket képviselő vizuális tartalmat gyártani, átadni, terjeszteni? Hogyan tanítsuk a tudatos vizuális fogyasztást? Felvehető a verseny az amerikai dömpinggel? Hogyan és milyen irányba fog átrendeződni a filmgyártás? A Highlights of Hungary hetedik adásában Lakos Nórával, a Cinemira Fesztivál alapítójával, Kurdy-Fehér Jánossal, a Ruben Brandt, a gyűjtő producerével és az OkosMozi platform alapítójával, valamint Szabó Simon színész-rendezővel beszélgettünk.

Talán nincs annál fontosabb, mint a felnövekvő nemzedék edukációja. Míg a hetvenes, nyolcvanas években sok legendás gyerekfilm készült Magyarországon, mint például a Macskafogó és az Égigérő fű, addig az elmúlt húsz-harminc évben gyakorlatilag nem készült film gyerekeknek. Amerikai filmeket előszeretettel fogyasztunk, de azok teljesen más kulturális közegben játszódnak, más humoruk van, mások a karakterek. A minőségi gyerekfilmek nagy része pedig egyáltalán nem jut el hozzánk, miközben azok értékteremtő, izgalmas kulturális értékeket képviselnek a gyerekek számára.

A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál immáron harmadik éve hivatott ezt a szegmenst pótolni. 2020 áprilisában a fesztivál keretein belül a gyerekek filmeken keresztül ismerhetik meg a világ különböző kultúráit. A háromnapos gyerekfilmünnepen több mint nyolcvan országból több száz, kifejezetten gyerekeknek szóló film látható majd.

Szabó Simon, akinek minden filmjében központi szerepet kapnak a gyerekek és a fiatalok, vallja, arra kell odafigyelni, hogy milyen kérdésekkel állnak elő a gyerekek, mi az, ami őket foglalkoztatja bizonyos életkorban, és hogy ezeket hogy lehet integrálni az aktuális projektekbe. Fontos, hogy a gyerekek tudatosan készítsenek képeket, és vizuálisan meséljenek. A vizuális kultúra kialakítása elemi küldetés, az oktatásban pedig elvárható lenne, hogy a digitalizáció a tantervbe illesztve segítse a gyerekek digitális fejlődését is.

„Nagyon fontos kérdés, hogy mit tudunk mi most a gyerekekről és a tinédzserekről, akik egy elképesztő hatalmas, nyílt prérin szárnyalnak az internet és kommunikáció világában, amelyet azok a felnőtteknek, akik alkotnak, nagyon kis része lakta be úgy, mint ők” – mondja Kurdy-Fehér János. A Ruben Brandt, a gyűjtő általános filmnek készült, nem kimondottan tiniknek,de az OkosMozi platformon új fény derült a művészetekre, Ruben Brandt példáján keresztül lehet leporolni a képzőművészetről a múltszerűséget, és elevenné tenni egy elit kultúrát, hogy erre a gyerekek is figyeljenek. Új filmjük, melynek munkacíme Mumus, a műanyagkirály, rendkívül fontos kérdéseket vet fel a hatalomról, a kultúra megőrzéséről és a belső merészségről.

Ebben a képfókuszú világban rendkívül fontos, akár társadalomtudományi kérdés is lehet az, ami a filmművészet műfajához kapcsolódik. Remélhetőleg ezt felismerik a döntéshozók, és ennek tudatában figyelnek oda a fiatalokra, gyerekekre, és mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy ehhez az edukációhoz és építkezéshez hozzájáruljon.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hetedik epizód errefelé található.

A következő adás december 10-én jelenik meg.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom