Close
Mosás az energiahatékonyság jegyében

Mosás az energiahatékonyság jegyében

Egy kicsit fellélegezhet hamarosan a bolygó, annak hatására, hogy úgy tűnik, komoly változások történnek a háztartási eszközök használata, illetve kiválasztása terén. Az emberek ugyanis nagymértékben módosítottak korábbi szokásaikon, habár ebben az energiaárak növekedése is komoly szerepet játszott.

Már nem mindegy, hogy mennyi energiát használunk!

A Márkabolt.hu energiahatékony mosógépei is keresettebbé váltak az utóbbi időszakban. Az Electrolux Group komplex vizsgálatának eredményei is azt mutatják, hogy a vásárlók körében eléri az 58%-ot azok aránya, akik elsősorban a készülék energiahatékonyságának mértéke alapján tervezik beszerezni leendő háztartási berendezéseiket.

Az energiafogyasztással kapcsolatosan megfogalmazódó aggodalmak mértéke is hatalmasat nőtt, a kutatás résztvevői között 83% volt azok aránya, akik több figyelmet fordítanak erre a kérdésre.

Milyen változásokat igazolt a vizsgálat?

A “The Truth About Laundry” néven futó projekt igazán izgalmas eredményekről számolt be. A legnagyobb módosítást a háztartási eszközök használati módjában találták. Egészen konkrétan ez azt takarja, hogy rengeteg otthonban alacsonyabb hőmérsékleten mosnak.

A szokásokban történő változásban mintegy 35 millió háztartás érintett, ami környezetszennyezés szempontjából is komoly lépésnek bizonyul, hiszen majdnem 1 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentettük meg ily módon a bolygót, ami már igazán jelentős eredménynek bizonyul. Lássuk a konkrét számokat, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

Új szokások a láthatáron

A 2020-as év úgy tűnik igazi mérföldkőnek bizonyult ebben a tekintetben. Azóta ugyanis komoly eredmények születtek:

  • 35 millió otthonban immáron 30 °C-on tisztítják a ruhákat.
  • Ez a módosítás Európa számára meghaladja a 952 000 tonnányi CO2-kibocsátásának megtakarítását, azaz ennyivel kevesebb káros anyag terheli a levegőt.
  • Három évvel ezelőtt a háztartások 35%-a, ma már 44%-a választja ezt az alacsonyabb mosási hőmérsékletet.

Amennyiben a tendencia megmarad…

Ha továbbra is marad ez az intenzív lendület, akkor várhatóan már a 2025-ös évre elérhetjük azt, hogy Európában majdnem az összes háztartás a 30 °C-os hőmérsékletet válassza a mosáshoz. De más pozitív eredmények is megmutatkoztak:

  • A háztartások 86%-ában jelenik meg a törekvés arra nézve, hogy mérsékeljék az energiafogyasztásukat.
  • Az összes vizsgált otthonnak az 56%-a módosított ennek érdekében korábbi szokásain, ami több területet is érintett.
  • 43% odafigyel, hogy teljesen megtöltse a gépet.
  • 31% többször is viseli a ruhadarabjait mosás előtt.
  • 29% az éjszakai időszakban végzi el a mosást.
  • 30% Eco-beállításokat alkalmaz.

A jelek szerint tehát a lehető legjobb irányba haladunk. Te hogyan változtattad meg korábbi szokásaidat?

Attól függetlenül, hogy ezeket a tendenciákat részben az energiaárak növekedése, valamint a gazdasági és politikai változások indukálták, üdvözlendőek a környezetvédelem szempontjából.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram