Close
Döntöttek: Ukrajna feltámasztja a világ legnagyobb repülőgépét

Döntöttek: Ukrajna feltámasztja a világ legnagyobb repülőgépét

Az első és egyetlen Antonov An-225 Mriya-t Oroszország február végén semmisítette meg.

Még az év elején, az orosz-ukrán háború kitörését követően semmisült meg a világ legnagyobb repülőgépe, Ukrajna azonban újjáélesztheti.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban jelentette be, hogy megépítik a második Antonov An-225 Mriya-t, az új repülőgépet pedig a háborúban elesett pilótáknak szentelik majd,

különösen azoknak, akik Mariupol védelme közben vesztették életüket.

Az ukrán „álom” szóról elnevezett Mriya egy gigantikus teherszállító repülőgép volt, amelyet a szovjet Antonov tervezőiroda épített a 1980-as évek végén. Az eredeti modell, amely 1988-ban repült először, számos világrekordot állított fel méretével, szárnyának fesztávolságával és súlyával.

Antonov eredetileg két Mriyát tervezett, de a második modell építése 1994-ben forráshiány miatt leállt. Az ikonikus gép újraélesztése rengeteg időt és pénzt igényel.

Zelensky nyolcszázmillió dollárról beszélt, de a valóságban ez még többe is kerülhet.

Az Ukroboronprom védelmi ipari konszern még februárban úgy becsülte, hogy egy új Mriya megépítése több mint hárommilliárd dollárba kerülne, és öt évig tartana, üzemeltetése pedig óránként harmincezer dollárt emésztene fel.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

orosz-ukrán háború | orosz háború | ukrajna | mriya | ukrán repülő

FOLYTASD EZZEL

Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

Van egy tuti ingatlan-ötleted? Az Airbnb most 38 millió forinttal megtámogatja

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom