Close
Döntöttek: Ukrajna feltámasztja a világ legnagyobb repülőgépét

Döntöttek: Ukrajna feltámasztja a világ legnagyobb repülőgépét

Az első és egyetlen Antonov An-225 Mriya-t Oroszország február végén semmisítette meg.

Még az év elején, az orosz-ukrán háború kitörését követően semmisült meg a világ legnagyobb repülőgépe, Ukrajna azonban újjáélesztheti.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban jelentette be, hogy megépítik a második Antonov An-225 Mriya-t, az új repülőgépet pedig a háborúban elesett pilótáknak szentelik majd,

különösen azoknak, akik Mariupol védelme közben vesztették életüket.

Az ukrán „álom” szóról elnevezett Mriya egy gigantikus teherszállító repülőgép volt, amelyet a szovjet Antonov tervezőiroda épített a 1980-as évek végén. Az eredeti modell, amely 1988-ban repült először, számos világrekordot állított fel méretével, szárnyának fesztávolságával és súlyával.

Antonov eredetileg két Mriyát tervezett, de a második modell építése 1994-ben forráshiány miatt leállt. Az ikonikus gép újraélesztése rengeteg időt és pénzt igényel.

Zelensky nyolcszázmillió dollárról beszélt, de a valóságban ez még többe is kerülhet.

Az Ukroboronprom védelmi ipari konszern még februárban úgy becsülte, hogy egy új Mriya megépítése több mint hárommilliárd dollárba kerülne, és öt évig tartana, üzemeltetése pedig óránként harmincezer dollárt emésztene fel.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

repülőgép | orosz-ukrán háború | ukrán repülő | orosz háború | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram