Close
Ebben a német városban a legjobb élni egy brit magazin szerint

Ebben a német városban a legjobb élni egy brit magazin szerint

Annak ellenére, hogy a megélhetési költségei magasnak számítanak, a németországi Münchent választotta a mérvadó Monocle magazin a világ legélhetőbb városának. 

Többek között virágzó gazdasága és kitűnő infrastruktúrája miatt lett első a bajor főváros a magazin hagyományos listáján.

A további indoklás szerint a helyiek valós értékű szolgáltatásokat kapnak a ráfordításért: a másfél milliós városban rengeteg kiváló uszoda, valamint edzőterem közül válogathatnak a lakosok és valósággal lubickolhatnak a pezsgő kulturális életben.

Az autógyártás, az informatika és a gépipar által repített Münchenben ráadásul rendkívül alacsony, mindössze 3.5 százalékos a munkanélküliség.

Második helyen a turizmusa jóvoltából csúcsokat ostromló Tokió végzett, míg a bronzérmet a velünk szomszédos Bécs kapta meg, például megfizethetősége és a vendéglátásban nyújtott nagyszerű szolgáltatásai miatt. Érdekesség, hogy a legjobb tízbe Tokión kívül mindössze egy nem európai város, az ausztráliai Melbourne fért be. A teljes lista:

1. München
2. Tokió
3. Bécs
4. Zürich
5. Koppenhága
6. Berlin
7. Madrid
8. Hamburg
9. Melbourne
10. Helsinki

A Monocle magazint 2007-ben alapította Tyler Brȗlé kanadai újságíró, azóta évente rukkolnak elő a legélhetőbb városok listájával. Ezek alapján indították el The Quality of Life Conference (Életminőség konferencia) nevű eseményüket, amelyen évente a dizájn, urbanisztika és kultúra véleményvezéreit vonultatják fel.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: unsplash.com)

Close