Close
Nagyon irigyeljük azokat, akik látják majd az égen a varázslatos tűzkarikát

Nagyon irigyeljük azokat, akik látják majd az égen a varázslatos tűzkarikát

Június 21-én egy lángoló karika jelenik meg az égen. Sajnos nálunk nem lesz teljes napfogyatkozás, de a Közel-Keleten, Afrika egyes részein és Ázsiában is megfigyelhető lesz a ritka égi tünemény, amit gyűrűs napfogyatkozásnak hívnak. A Földről figyelve mindig csak egy húsz kilométer széles sávban érzékelhető a jelenség.

Mielőtt a 2020-as év teljes eltörlése és az apokalipszis jutna eszünkbe, tisztáznunk kell, hogy ez egy ciklikusan, a Föld számos pontjáról megfigyelhető jelenség, ami Magyarországon a legtöbb esetben részleges napfogyatkozásként észlelhető. A tőlünk is látható gyűrűs napfogyatkozásra még ötvenöt évet kell várnunk, 2075. július 13-ra datálják ezt. Jó hír, hogy 2026-ban Spanyolországból és Izlandról is látni lehet majd, illetve 2027-ben és 2028-ban is teljes pompájában észlelhető lesz az Ibériai-félszigetről.

A gyűrűs napfogyatkozás annyit tesz, hogy a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint az őt kitakaró Holdé. Gyakorlatilag a Hold annyira messze jár majd a Földtől, hogy nem tudja teljesen eltakarni a Napot, ami ezért fénylő karikát formáz majd az égen.

Most, június 21-én a NASA által felrajzolt térképen lévő országokból tekintenek majd az égre, így Kongóból, Szudánból, Ománból, Pakisztánból, Tibetből és Kínából is megcsodálhatják a tűzkarikát, ha az időjárás és a szmog koncentrációja is megengedi. A jelenség megfigyeléséhez védőszemüveget kell viselni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

bolygó | gyűrűs napfogyatkozás | napfogyatkozás | tűzkarika | égi jelenség

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram