Close
Nagyon kitalálták ezt a budapesti stúdiólakást

Nagyon kitalálták ezt a budapesti stúdiólakást

Kicsi, kompakt, kiválóan felszerelt, és elég sok mindent tud.

Csupán egy harminc négyzetméteres belvárosi stúdiólakásról van szó, de ha valaki a minőséget és az időtállóságot keresi egy otthonban, ebben az ötödik emeleti kuckóban egészen biztosan megtalálja.

Mind a kvalitást, mind a megjelenést tekintve A kategóriás: a konyhabútorok, a gépek, a csaptelepek, a lámpák, és a nyílászárók is a legmagasabb szintet képviselik.

A bontási munkálatokat követően csupán a határoló falak maradtak a helyükön. A kívánt tereket a praktikum és a funkcionalitás alakította:

a térbe helyezett konyha-fürdőblokk formálja az előteret, a nappalit-étkezőt és a hálófülkét.

A tetőmagasság általában érdekes és izgalmas tulajdonság egy lakás esetében, ami a kiváló lokáció mellett a pazar panorámát kínáló lakhely másik vonzereje. Akad még: a letisztultságot és a minimalizmust kedvelők bizonyára jól érzik magukat a szándékosan foghíjasan berendezett szoba hófehér falai között, bár az igazsághoz hozzátartozik, a fotózás óta nem teljesen ezt a képet kapjuk, ha belépünk lakásba – képzeljünk el például több színes könyvet a polcokon.

Ahogy Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter, az enteriőrért felelős Batlab alapítói elárulták, a függöny számít a lakás talán legizgalmasabb részének. Nem úgy működik, mint egy ajtó, hanem a mozgatásával jelzésértékű térelhatárolás jelölhető ki, illetve bizonyos dolgokat (mosogató, hálófülke) el lehet vele takarni.

A bútorokat kivételesen szép asztalosmunka jellemzi, látszik a rájuk fordított figyelem és energia, a textil lágysága és a bútorokban megjelenő dió pedig ellensúlyozza a fehér terek és a betonpadló puritán megjelenését.

Nincsenek ugyan speciális trükkök és technikák arra, hogyan lehet a kis teret tágítani, de egy ehhez hasonló méretű lakásnál rengeteget számít és sokat ad a főkét konyhaként funkcionáló beépített bútor a mosogatógéppel, sütővel, hűtővel.

A mobiliákon némi Bauhaus-hatást is megfigyelhetünk, a széket látva bizonyára Breuer Marcell is elégedetten csettintene. A dohányzóasztalból egy étkezőasztal lett, ami nem más, mint a Studio Nomad híres háromlábú asztala, a kábelekkel rögzített, színes papírbeton lámpák pedig a Koralevics Ritához köthető Paper Uptól érkeztek.

Közel öt éve működik a Batlab építészeti iroda, amelynek kezdeti projektjeit hasonló jellegű lakások jelentették, manapság inkább családi és társasházakkal foglalkoznak. A stúdió alkotói folyamataiban alapvető szempont a dizájn és funkcionalitás megfelelő egysége, a letisztult formai eszközök használata, valamint a valós építészeti problémák új és friss megközelítése.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Juhász Norbert, Batlab, kivitelező: BB Industry Kft.)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom