Close
Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

San Francisco nemcsak tervezget, heteken belül érvénybe lépteti a rendeletet, miszerint a San Francisco International Airport (SFO) egész területén megtiltják az egyszer használatos műanyag flakonos üdítők, vizek árusítását. Az ilyen evőeszközöket és szívószálakat már száműzték, most a palackokat is tiltólistára tették. 

Ez az elsőnek drasztikusnak tűnő, de alapvetően betartható törvény az SFO Connect zero-waste programhoz kapcsolódik. Ezzel San Francisco repülőtere a világon az első, ahol ilyen jellegű szabályozást léptettek érvénybe. Legutóbb Dubaj is próbálkozott valami szigorítással, de erről még keveset tudni.

Számításaik szerint évi négymillió üdítős műanyag flakont vásároltak ezen a repülőtéren, ami hátborzongató mennyiség, de nem lehetetlen a rossz beidegződés legyűrése. Ha máshogy nem, hát így, hatóságilag szabályozva.

Persze megijedni nem kell, az árusok újrafelhasználható alumínium, üveg és különböző hitelesített, lebomló csomagolásból ugyanúgy árulhatnak vizet. Sőt, 2011-ben több mint száz úgynevezett “vizes állomást” létesítettek a reptéren, ahol a környezetkímélő palackokat bárki újratöltheti szűrt vízzel.

San Franciscó-i előírások alapján a városvezetés jogkörébe tartozó tulajdonok, mint például éttermek, bárok, egyéb vendéglátóhelyek szintén nem dolgozhatnak egyszer használatos műanyagokkal (például evőeszköz, tányér, szívószál), de úgy fest, ez még nem egy működő formula, hiszen kevéssé ellenőrizhető, mint például a repülőtér.

Ez is érdekelhet:

műanyag | ökológiai lábnyom | műanyag palack | PET palack | san francisco

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram