Close
Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

San Francisco nemcsak tervezget, heteken belül érvénybe lépteti a rendeletet, miszerint a San Francisco International Airport (SFO) egész területén megtiltják az egyszer használatos műanyag flakonos üdítők, vizek árusítását. Az ilyen evőeszközöket és szívószálakat már száműzték, most a palackokat is tiltólistára tették. 

Ez az elsőnek drasztikusnak tűnő, de alapvetően betartható törvény az SFO Connect zero-waste programhoz kapcsolódik. Ezzel San Francisco repülőtere a világon az első, ahol ilyen jellegű szabályozást léptettek érvénybe. Legutóbb Dubaj is próbálkozott valami szigorítással, de erről még keveset tudni.

Számításaik szerint évi négymillió üdítős műanyag flakont vásároltak ezen a repülőtéren, ami hátborzongató mennyiség, de nem lehetetlen a rossz beidegződés legyűrése. Ha máshogy nem, hát így, hatóságilag szabályozva.

Persze megijedni nem kell, az árusok újrafelhasználható alumínium, üveg és különböző hitelesített, lebomló csomagolásból ugyanúgy árulhatnak vizet. Sőt, 2011-ben több mint száz úgynevezett “vizes állomást” létesítettek a reptéren, ahol a környezetkímélő palackokat bárki újratöltheti szűrt vízzel.

San Franciscó-i előírások alapján a városvezetés jogkörébe tartozó tulajdonok, mint például éttermek, bárok, egyéb vendéglátóhelyek szintén nem dolgozhatnak egyszer használatos műanyagokkal (például evőeszköz, tányér, szívószál), de úgy fest, ez még nem egy működő formula, hiszen kevéssé ellenőrizhető, mint például a repülőtér.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ez az a téli sport, amitől boldog leszel – Elképesztő élményekkel várnak az osztrák síterepek
Diszkriminatív? Csak az oltatlanokra vonatkoznak azok a kijárási korlátozások, amelyeket most vezet be Románia
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom