Close
Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

San Francisco nemcsak tervezget, heteken belül érvénybe lépteti a rendeletet, miszerint a San Francisco International Airport (SFO) egész területén megtiltják az egyszer használatos műanyag flakonos üdítők, vizek árusítását. Az ilyen evőeszközöket és szívószálakat már száműzték, most a palackokat is tiltólistára tették. 

Ez az elsőnek drasztikusnak tűnő, de alapvetően betartható törvény az SFO Connect zero-waste programhoz kapcsolódik. Ezzel San Francisco repülőtere a világon az első, ahol ilyen jellegű szabályozást léptettek érvénybe. Legutóbb Dubaj is próbálkozott valami szigorítással, de erről még keveset tudni.

Számításaik szerint évi négymillió üdítős műanyag flakont vásároltak ezen a repülőtéren, ami hátborzongató mennyiség, de nem lehetetlen a rossz beidegződés legyűrése. Ha máshogy nem, hát így, hatóságilag szabályozva.

Persze megijedni nem kell, az árusok újrafelhasználható alumínium, üveg és különböző hitelesített, lebomló csomagolásból ugyanúgy árulhatnak vizet. Sőt, 2011-ben több mint száz úgynevezett “vizes állomást” létesítettek a reptéren, ahol a környezetkímélő palackokat bárki újratöltheti szűrt vízzel.

San Franciscó-i előírások alapján a városvezetés jogkörébe tartozó tulajdonok, mint például éttermek, bárok, egyéb vendéglátóhelyek szintén nem dolgozhatnak egyszer használatos műanyagokkal (például evőeszköz, tányér, szívószál), de úgy fest, ez még nem egy működő formula, hiszen kevéssé ellenőrizhető, mint például a repülőtér.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom