Close
Napelem inverter fázisok: 1 vagy 3 a tuti?

Napelem inverter fázisok: 1 vagy 3 a tuti?

Sokan azt gondolják, hogy a napelemek és a napenergia felhasználása háztartásainkban modern találmány. Az igazság azonban az, hogy egy fiatal francia fizikus, Alexandre Edmond Becquerel már 1839-ben megépítette az első fotovoltaikus elemet, amelyet a mai “napelemek őseként” tartanak számon. A napenergia felhasználás nem újkeletű tehát, az elmúlt időszakban viszont hatalmas változáson és fejlődésen ment keresztül az energia árak növekedésének, a környezettudatosságnak és a megújuló energiaforrások népszerűségének köszönhetően. A mai modern rendszerek elengedhetetlen kelléke a napelem inverter, amelyből manapság számos típus található a piacon. Sokszor nehézséget okozhat eligazodni a különböző gyártmányú és fázisú berendezések között. Vajon melyik a legjobb az Ön számára? Az 1 vagy 3 fázisú inverter? Egyáltalán mi a különbség ezek között és mi az erre vonatkozó aktuális szabályozás?Alábbi cikkünkből valamennyi kérdésre választ kaphat.

Mi a napelem inverter?

Mielőtt belemélyedünk a részletekbe a fázisokkal kapcsolatban, nézzük meg az alapokat. Az invertert sokan a napelemes rendszer lelkének nevezik. Nem túlzás ezt állítani, hiszen enélkül a berendezés nélkül nem tudnánk felhasználni a napelemek által összegyűjtött energiát. A napelemek úgynevezett fotovoltanikus hatás elve alapján működve a nap elektromágneses sugárzását villamos energiává alakítják. Ezt a villamos energiát azonban egyenáram formájában képesek csak előállítani és továbbítani. Itt jön a képbe a napelem inverter. Az inverter legfőbb feladata ugyanis, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatban, azaz a háztartásainkban is használt váltakozó árammá alakítsa át.

Milyen fázisú inverterre van szüksége?

Először is fontos tisztázni, hogy csak 1 és 3 fázisú napelem inverterek léteznek. Két dologtól függ, hogy Önnek melyik a megfelelőbb fázisszámú inverter: az ingatlana körülményeitől és az Ön energiaigényétől. Az előbbi esetében azt kell megvizsgálni, hogy hány fázis van bekötve az épületbe. Ha nem biztos benne, elég ha betekint a villanyóra szekrénybe. Ha a nappali mérőnél egy darab olvadóbiztosítékot talál, akkor egy, ha hármat, akkor értelemszerűen három fázis van bekötve a házba.

A megfelelő napelemes rendszer kiválasztásakor az energiaigényt is figyelembe kell venni. Ennek kiszámítása viszonylag egyszerű: keresse meg a tavalyi villanyszámláit és a legmagasabb összegű számlán szereplő fogyasztást szorozza meg 12-vel. Ez egy jó kiindulási alapot ad ahhoz, hogy a szükséges teljesítményű invertert kiválassza. A teljesítmény pedig a fázisszámot is meghatározza, ugyanis egy meghatározott méret felett már csak 3 fázisú inverter használható.

Ennek alapján tehát, ha ingatlanában 1 fázis van, akkor egyfázisú, ha pedig 3, akkor háromfázisú napelem invertert kell használnia. Az egyfázisú inverterre ez azonban csak akkor igaz, ha energiaigénye 2,5 kW alatt van. Ha ezt meghaladja, és csak egy fázis van az ingatlanban, akkor a legújabb fogyasztói szabályozás alapján fázisbővítésre és háromfázisú inverter használatára lesz szükség.

Melyek az aktuális napelem inverter szabályozások?

A háztartási napelemek egyre növekvő száma megterhelést jelentett a nem túl modern hazai elektromos hálózat számára. Ez hívta életre a szabályozást, amely szerint 2021. április 30-tól egyfázisú napelem inverter csak 2,5 kW-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. 2,5 KW feletti teljesítmény esetében kötelező a háromfázisú inverter használata. Ez azt jelenti tehát, hogy ha Önnek 2.5 kW-os, vagy annál nagyobb napelemes rendszerre van szüksége, akkor az kizárólag 3 fázisú inverterrel telepítheti.

Milyen lehetőségei vannak?

Fontos tudni, hogy egy 2,5 kW-os napelemes rendszer viszonylag alacsony, évi 3300 kWh energia megtermelésére lehet elegendő. Ezzel körülbelül havi 10500 forintos villanyszámlát válthat ki. Nagyobb energiaigény esetén, vagy ha ingatlanába 3 fázisú áram van bekötve, akkor háromfázisú napelem inverterre lesz szüksége. Ha pedig a már meglévő napelemes rendszerét szeretné bővíteni a magasabb energiaigény miatt, akkor fázisbővítésre lesz szüksége. A fázisbővítés sajnos plusz költséggel jár. Jelenleg 32 Amper díjmentes a szolgáltató felé, így ha Ön 1 fázisról egy általános 3x16A -s rendszerre vált, akkor 16 Amper díját meg kell fizetnie, amelynek ára a cikk írásának időpontjában 3900 Ft/Amper az Eon-nál.

Természetesen az inverterek árát is befolyásolja a fázisok száma. Egy személyre szabott, jól megtervezett és megfelelően telepített rendszer viszont egy magasabb árú, háromfázisú napelem inverter árával együtt is megtérül középtávon.

Végszó

A napelemes rendszer elengedhetetlen része az inverter, amelynek köszönhetően a napelemek által megtermelt energiát fel tudja használni háztartásában és egyéb ingatlanjaiban. Az épület elektromos hálózatának jellegétől és az Ön energiaigényétől függően egy vagy háromfázisú napelem inverterre lesz szüksége. Ezek mellett pedig a tavaly óta érvényes fogyasztói szabályozást is figyelembe kell vennie.

Ha a megfelelő szakemberre bízza a munkát, akkor persze nem kell egyedül meghoznia ezeket  a döntéseket. A rendszer hatékony működése és belátható időn belül való megtérülése érdekében azt javasoljuk, hogy olyan tapasztalt szolgáltató mellett tegye le a voksát, amely alapos helyszíni felmérést követően személyreszabott megoldást kínál az Ön számára.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Egészségbiztosítás tippek – segítség a választásban

A legjobb életbiztosítás tippek segítenek dönteni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom