Close
Négy formabontó bemutató az Operából – Nem csak operarajongóknak 

Négy formabontó bemutató az Operából – Nem csak operarajongóknak 

Újító, műfaji határokat feszegető előadások láthatók szeptemberben az Opera Eiffel Műhelyházában. Az intézmény szeptemberi premierjei között egyedi Carmen-értelmezés, drámai és humoros modern balettkoreográfiák, valamint zene és próza ötvözetét nyújtó, összművészeti előadások is szerepelnek.

Bizet: Carmen 

Az operarendezés Tarantinója, Calixto Bieito katalán rendező előadásaiban a történetek valóságát húsba vágó élességgel, és ezért megrázó módon mutatja be.

A provokatív színreviteleiről ismert alkotó a 19. századi Sevillában játszódó operát a Franco-diktatúra utáni Spanyolországba helyezi, ahol a realizmus magas fokán ábrázol egy vad és kegyetlen világot – távol tartva tőle a folklorisztikus flamenco kliséjét. Bemutató szeptember 3-án.

Karol Józef Wojtyła: Az aranyműves boltja 

Mielőtt II. János Pál pápa néven ismerte meg a világ, Karol Józef Wojtyła egyházi pályafutása mellett jelentős irodalmi munkák szerzője is volt. Az aranyműves boltja című, 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába.

A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közös produkcióban a szerző szövegeihez a közelmúltban elhunyt lengyel komponista, Krzysztof Penderecki műveit párosítja Szikora János rendező. Az Opera a darab bemutatójával is készül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Bemutató szeptember 8-án.

Új(ra) lendületben

Balett-est három részben

A Magyar Nemzeti Balett újult erővel lép ismét a közönség elé. Az együttes modern táncestén újra látható az Örvény, Lukács András munkája, valamint Alexander Ekman nemrégiben bemutatott Cacti című táncműve, melynek témája maga a kortárs tánc.

A műsor záródarabja Sol León és Paul Lightfoot, a Holland Táncszínház egyik meghatározó alkotópárosának magával ragadó alkotása, a Sad Case. Bemutató szeptember 17-én.

Beethoven: István Király / Athén romjai 

Beethoven születésének 250. évfordulójáról a járványhelyzet miatt a jubileumot követő évben két magyar vonatkozású művel emlékezik meg az Opera,

melyek a mai Vörösmarty téren felavatott Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek.

Az Athén romjai egy, a mai kor nézőjének is ismerős kérdésre keresi a választ: globális krízisek, konfliktusok közepette miben találhat fogódzót a hétköznapi kisember. Rendező: Oberfrank Pál. Bemutató szeptember 25-én.

Irány az Opera!

Elég mozgalmasnak és változatosnak tűnik tehát az Opera szeptemberi ajánlata, szinte minden hétre jut valamilyen figyelemre méltó előadás, aminek érdemes helyet csinálni a naptárban. A részletekért az intézmény hivatalos oldalát ajánlott keresni.

(Fotók: Ligeti Edina, Nagy Attila, Rahi Rezvani )

bizet | előadás | rendezés | opera | opera eiffel műhelyház

FOLYTASD EZZEL

A világ legjobb panorámafotói meghozzák a kedvet az utazáshoz

Lavmi Dú, mondta Háy János, majd a Dakota háznál elsírta magát

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram