Négy karácsonyi aprósütemény, egyetlen tésztából

Hogyan lehet a leggyorsabban többféle aprósüteményt az asztalra tenni? A titok egyetlen omlós tészta receptjében rejlik, amelyből aztán számos desszertet készíthetünk pillanatok alatt.

Az omlós tészta elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán 30 dkg lisztre, 20 dkg vajra, 10 dkg cukorra, valamint egy tojássárgájára van szükség. Ha többféle aprósüteményt szeretnénk készíteni, ezt az arányt érdemes a duplájára vagy akár a háromszorosára is emelni. A tészta hozzávalóit, miután gondosan kimértük, tegyük egy nagy tálba, gyúrjuk alaposan össze, majd frissen tartó fóliába csavarva harminc percig pihentessük a hűtőben!

Az így kapott omlós tésztát aztán változatos módon felhasználhatjuk. Mutatjuk, hogyan!

Linzer

Süteménykiszúró formával szaggassuk ki a tésztát tetszőleges formájúra, minden második azonos forma közepére kis lyukat is készítsünk!

A teli tésztát kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rá a kilyukasztott változatot, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva süssük készre! Az így kapott lekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk!

Isler

Szaggassunk azonos méretű köröket a tésztából, majd a linzerhez hasonlóan lekvárral megkenve, párosával illesszük őket össze!

Süssük ki, majd helyezzük a süteményeket rácsra, és olvasztott csokoládéval borítsuk be!

Pite

Egy piteforma alját vajazzuk ki, helyezzük rá a vékonyra nyújtott omlós tésztát, majd tetszőleges tölteléket halmozzunk rá! Korábbi cikkünkben három isteni ízvilágú pitét mutattunk be, érdemes ezekből is inspirációt meríteni.

A pitére helyezhetünk rácsokat is, kedvünk szerint, hogy aztán 180 Celsius-fokos sütőben tizenöt perc alatt készre tudjuk sütni.

Mandulás keksz

A legegyszerűbb változat, ha az omlós tésztát 4-5 milliméter vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és mindegyik kekszre szórunk egy kevés mandulapelyhet.

A 180 fokos sütőben a kekszünk 7-8 perc alatt készre sülhet.

Ez is érdekelhet:

Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

A töltelékek minden esetben megidézik a szezont.

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

ünnepi | aprósütemény | sütemény | keksz | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom