Close
Négy remek könyv a nyár hátralevő részére

Négy remek könyv a nyár hátralevő részére

Még van három hét a nyárból, és az mindig hálás, ha pihenésben közben akad egy jó könyv az ember közelében. Mi mindjárt négyet is ajánlunk.

A budapesti gengszter

Nem titok, hogy szeretjük Kondor Vilmos regényeit, nem véletlen, hogy indulásunk után nem sokkal felkértük a rejtőzködő szerzőt, hogy írjon nekünk egy novellát Gordon Zsigmond nyomozó főszereplésével. Nos, Gordon ezúttal egy regényben tér vissza, méghozzá egy előzményregényben, amely időben a nagy sikerű, azóta már a filmvásznon is bemutatkozó Budapest Noir előtt játszódik.

1929 kora tavaszán Gordon Zsigmond, a Philadelphia Inquirer újságírója váratlan feladatot kap: cikket kell írnia a várost behálózó szeszcsempészetről és az abból táplálkozó korrupcióról, ám a cikk csak úgy ér valamit, ha belülről gyűjt anyagot hozzá. Ellenérzéseit legyőzve és kalandvágyának engedelmeskedve beépül a város leghírhedtebb szeszcsempészbandájába. A sikerhez és a cikkhez vezető út azonban vértől és alkoholtól bűzlik, és Gordon napról napra olyan döntésekre és tettekre kényszerül, melyekért rendes körülmények között éveket tölthetne rács mögött Amerika legkeresettebb bűnözői – a kegyetlen gyilkos, Frank McErlane, Philadelphia vaskezű ura, Vare szenátor és Al “Hasított képű” Capone – társaságában. Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Kopasz

Nico Walker a jelenkori irodalom egyik legtitokzatosabb és legellentmondásosabb figurája. Még a születési éve sem tisztázott: valamikor 1984–85 körül látta meg a napvilágot. 2005-ben és 2006-ban Irakban szolgált, ahol több mint kétszáz bevetésen vett részt, és bátorságáért hét medállal tüntették ki. Hazatérvén nem volt képes visszailleszkedni a társadalomba, poszttraumás stressz szindrómája is legyőzhetetlennek bizonyult, végül heroinfüggő lett. 2010 decembere és 2011 áprilisa között tíz bankot rabolt ki, mielőtt elfogták. A bíróságon bűnösnek vallotta magát. Tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A rácsok mögött, a BuzzFeed-en keresztül ismerkedett meg leendő kiadójával. Négy éven keresztül dolgozott első, önéletrajzi regényén, a Kopasz-on, amely 2018-ban debütált az Egyesült Államokban, 2019-ben a PEN/Hemingway Díj döntőse lett, a New Yorker, az Entertainment Weekly és a Vogue pedig az év egyik legjobb regényének titulálta.

Ha valaki a strandon, nyaraláson egy kis fikcióra vágyik, akkor az idei év egyik tengerentúli szenzációja abszolút jó választás lehet.

Kolozsváros

Hogyan ismerhető meg, fedezhető fel Erdély történelmi központja, a több felekezetnek és népnek otthont adó, öt nyelven is névváltozattal rendelkező Kolozsvár (latinul Claudiopolis, románul Cluj-Napoca, németül Klausenburg, jiddisül Kloyznburg)?

Ez a kötet – a számos lehetséges megközelítés közül – izgalmas, egyedi utat kínál: a kortárs magyar irodalom elismert nagyjainak és kevésbé ismert, de tehetséges fiataljainak a műveiből közöl válogatást Bodor Ádámtól Szabó T. Annán, Térey Jánoson és Tompa Andreán át Vida Gáborig. A Kolozsvár tereit, utcáit, ikonikus épületeit és nem utolsósorban a város természeti környezetét megelevenítő verseket, regény- és novellarészleteket régi és új, a 17. századtól a 20. század végéig terjedő időszakból származó várostérképrészletek illusztrálják.

A képlet

Nem újdonság, de mindig aktuális ajánlat Barabási Albert-László A képlet című munkája. Nem self help könyv, de legalább annyira tanulságos, fókuszban egy olyan jelenséggel, ami sokunkat (vagy talán mindannyiunkat) foglalkoztat valamilyen mértékben, ez pedig a siker. Barabási szerint a siker nem kiszámítható és titokzatos, ellenőzhetetlen folyamatok kibogozhatatlan egyvelege, hanem éppen ellenkezőleg: egy olyan valami, ami jól definiálható törvényszerűségek szerint működik.

A képlet című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.

Az egyesült állomokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, a Harvard Egyetem és a Közép-európai Egyetem oktatójának könyve lebilincselő olvasmány, tele izgalmas példákkal, rendkívül szórakoztató stílusban megírva.

(Fotó: Debreczeni Ágota)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom