Close
Négy remek könyv a nyár hátralevő részére

Négy remek könyv a nyár hátralevő részére

Még van három hét a nyárból, és az mindig hálás, ha pihenésben közben akad egy jó könyv az ember közelében. Mi mindjárt négyet is ajánlunk.

A budapesti gengszter

Nem titok, hogy szeretjük Kondor Vilmos regényeit, nem véletlen, hogy indulásunk után nem sokkal felkértük a rejtőzködő szerzőt, hogy írjon nekünk egy novellát Gordon Zsigmond nyomozó főszereplésével. Nos, Gordon ezúttal egy regényben tér vissza, méghozzá egy előzményregényben, amely időben a nagy sikerű, azóta már a filmvásznon is bemutatkozó Budapest Noir előtt játszódik.

1929 kora tavaszán Gordon Zsigmond, a Philadelphia Inquirer újságírója váratlan feladatot kap: cikket kell írnia a várost behálózó szeszcsempészetről és az abból táplálkozó korrupcióról, ám a cikk csak úgy ér valamit, ha belülről gyűjt anyagot hozzá. Ellenérzéseit legyőzve és kalandvágyának engedelmeskedve beépül a város leghírhedtebb szeszcsempészbandájába. A sikerhez és a cikkhez vezető út azonban vértől és alkoholtól bűzlik, és Gordon napról napra olyan döntésekre és tettekre kényszerül, melyekért rendes körülmények között éveket tölthetne rács mögött Amerika legkeresettebb bűnözői – a kegyetlen gyilkos, Frank McErlane, Philadelphia vaskezű ura, Vare szenátor és Al “Hasított képű” Capone – társaságában. Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Kopasz

Nico Walker a jelenkori irodalom egyik legtitokzatosabb és legellentmondásosabb figurája. Még a születési éve sem tisztázott: valamikor 1984–85 körül látta meg a napvilágot. 2005-ben és 2006-ban Irakban szolgált, ahol több mint kétszáz bevetésen vett részt, és bátorságáért hét medállal tüntették ki. Hazatérvén nem volt képes visszailleszkedni a társadalomba, poszttraumás stressz szindrómája is legyőzhetetlennek bizonyult, végül heroinfüggő lett. 2010 decembere és 2011 áprilisa között tíz bankot rabolt ki, mielőtt elfogták. A bíróságon bűnösnek vallotta magát. Tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A rácsok mögött, a BuzzFeed-en keresztül ismerkedett meg leendő kiadójával. Négy éven keresztül dolgozott első, önéletrajzi regényén, a Kopasz-on, amely 2018-ban debütált az Egyesült Államokban, 2019-ben a PEN/Hemingway Díj döntőse lett, a New Yorker, az Entertainment Weekly és a Vogue pedig az év egyik legjobb regényének titulálta.

Ha valaki a strandon, nyaraláson egy kis fikcióra vágyik, akkor az idei év egyik tengerentúli szenzációja abszolút jó választás lehet.

Kolozsváros

Hogyan ismerhető meg, fedezhető fel Erdély történelmi központja, a több felekezetnek és népnek otthont adó, öt nyelven is névváltozattal rendelkező Kolozsvár (latinul Claudiopolis, románul Cluj-Napoca, németül Klausenburg, jiddisül Kloyznburg)?

Ez a kötet – a számos lehetséges megközelítés közül – izgalmas, egyedi utat kínál: a kortárs magyar irodalom elismert nagyjainak és kevésbé ismert, de tehetséges fiataljainak a műveiből közöl válogatást Bodor Ádámtól Szabó T. Annán, Térey Jánoson és Tompa Andreán át Vida Gáborig. A Kolozsvár tereit, utcáit, ikonikus épületeit és nem utolsósorban a város természeti környezetét megelevenítő verseket, regény- és novellarészleteket régi és új, a 17. századtól a 20. század végéig terjedő időszakból származó várostérképrészletek illusztrálják.

A képlet

Nem újdonság, de mindig aktuális ajánlat Barabási Albert-László A képlet című munkája. Nem self help könyv, de legalább annyira tanulságos, fókuszban egy olyan jelenséggel, ami sokunkat (vagy talán mindannyiunkat) foglalkoztat valamilyen mértékben, ez pedig a siker. Barabási szerint a siker nem kiszámítható és titokzatos, ellenőzhetetlen folyamatok kibogozhatatlan egyvelege, hanem éppen ellenkezőleg: egy olyan valami, ami jól definiálható törvényszerűségek szerint működik.

A képlet című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.

Az egyesült állomokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, a Harvard Egyetem és a Közép-európai Egyetem oktatójának könyve lebilincselő olvasmány, tele izgalmas példákkal, rendkívül szórakoztató stílusban megírva.

(Fotó: Debreczeni Ágota)

nico alker | könyv | barabási albert-lászló | kolzsváros | gordon zsigmond

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram