A Lánchíd utcai Zhaou Zhou teázóban hagyomány, hogy néhány különleges teára minden évben előjegyezhetünk. A teabeszerzést elképesztő szenvedéllyel művelő csapat most két különleges puer teát szállít nekünk őszre, ha hajlandók vagyunk értékként és befektetésként tekinteni a teakorongokra.
A tea nem egyszerű terep. Már csak azért sem, mert egy távoli, sokak számára ismeretlen, keleti kultúra itala. Ha viszont jobban megismerjük, hol és hogyan készülnek a világ talán legjobb teái, a puerek, már nem is tűnik olyan meghökkentőnek a több tízezres ár, pár száz grammnyi tealevélért.
Mi az a puer tea, és miért különleges?
Hogy egy teát puernek hívjanak – ami alapvetően ugyanolyan kategória, mintha azt mondanánk, hogy zöld tea –, először is a Camelia Sinensis nagylevelű fajtájából kell készülnie. A másik fontos szempont, hogy a teának a Puer vidékről, azaz Kína hegyekkel tagolt, Magyarországnál négyszer nagyobb Jünnan tartományából kell származnia. Ezeken túl fontos az is, hogy a teát napon szárítsák.
A puer teák ereje mégsem a szárításban, a fajtában vagy a területben rejlik, hanem a különleges érlelésben.
A többi teafajtával ellentétben ugyanis a puerek nem nyerik el végleges ízüket a készítéskor. Az érleléssel együtt folyamatosan változnak, a levelek oxigénnel érintkezve, a bennük található mikroorganizmusoknak köszönhetően tovább fejlődnek.
A napon szárított tealeveleket magukban is sokáig tárolhatjuk, de az érési folyamat jóval gyorsabb, mint a korong, lepény, tégla vagy gomba alakúra préselt puereknél. Az így elkészített teák lassabban érnek, tovább eltarthatók és könnyebben is szállíthatók.
Hogy mekkora értéket képviselnek ezek a teák, azt jól mutatja, hogy Kínában rendszeresen szerveznek árveréseket, több tíz vagy akár száz éves teakorongoknak, amelyek végül csillagászati áron cserélnek gazdát.
Ami viszont nekünk, átlagos fogyasztóknak ennél sokkal fontosabb, az a több száz éves fákról szüretelt teák hatása a testre és a hangulatra, ami a puerekhez hasonlóan folyamatosan változik, attól függően, hányadik felöltést isszuk. Összességében, ha képesek vagyunk kicsit kívülről nézni a gondolataink és testi érzeteink változását, ritka és különleges élmény ilyen idős fák leveleinek főzetét kóstolni.
Milyen puer teákra lehet most előjegyezni?
A Zhao Zhou évek óta hoz teafanatikusok bevonásával nagyobb tételben puer teakorongokat a Nagy Havas hegy környékének egyik kifinomultabb termelőjétől. Ezeket a teákat több száz – jellemzően kétszáz-háromszáz – éves teafákról szüretelik, ráadásul idén minden eddiginél magasabb minőségben, mivel a termelő saját kezűleg készíti el őkét. A mennyiség így kevesebb, a minőség viszont még magasabb a korábbiaknál.
Ahogy barátaink a Zhao Zhounál mondták,
a tea éteri finomságú, fantasztikusan elegáns és erős.
Ha a teákat tiszta levegőjű, közepesen száraz helyen tároljuk, és évente néhányszor kiszellőztetjük, a nagy borokhoz hasonlóan évtizedekig eltarthatók.
Egy-egy teázás alkalmával a 400 grammos tealepényekből mindössze 5-6 gramm elegendő, ráadásul hat-nyolc alkalommal is felönthetjük, és akár órákon át élvezhetjük őket.
Az előjegyzés július 15-ig tart. Ha előtt jól jönne még némi információ a teákról, irány a Zhao Zhou blogja!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Zhao Zhou, Getty Images)
tartomány | teakorong | vásárlás | teakés | teafaIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!