Close
Néhány napunk maradt előjegyezni a teák Rolls–Royce-ára

Néhány napunk maradt előjegyezni a teák Rolls–Royce-ára

A Lánchíd utcai Zhaou Zhou teázóban hagyomány, hogy néhány különleges teára minden évben előjegyezhetünk. A teabeszerzést elképesztő szenvedéllyel művelő csapat most két különleges puer teát szállít nekünk őszre, ha hajlandók vagyunk értékként és befektetésként tekinteni a teakorongokra.

A tea nem egyszerű terep. Már csak azért sem, mert egy távoli, sokak számára ismeretlen, keleti kultúra itala. Ha viszont jobban megismerjük, hol és hogyan készülnek a világ talán legjobb teái, a puerek, már nem is tűnik olyan meghökkentőnek a több tízezres ár, pár száz grammnyi tealevélért.

Mi az a puer tea, és miért különleges?

Hogy egy teát puernek hívjanak – ami alapvetően ugyanolyan kategória, mintha azt mondanánk, hogy zöld tea –, először is a Camelia Sinensis nagylevelű fajtájából kell készülnie. A másik fontos szempont, hogy a teának a Puer vidékről, azaz Kína hegyekkel tagolt, Magyarországnál négyszer nagyobb Jünnan tartományából kell származnia. Ezeken túl fontos az is, hogy a teát napon szárítsák.

A puer teák ereje mégsem a szárításban, a fajtában vagy a területben rejlik, hanem a különleges érlelésben.
A többi teafajtával ellentétben ugyanis a puerek nem nyerik el végleges ízüket a készítéskor. Az érleléssel együtt folyamatosan változnak, a levelek oxigénnel érintkezve, a bennük található mikroorganizmusoknak köszönhetően tovább fejlődnek.

A napon szárított tealeveleket magukban is sokáig tárolhatjuk, de az érési folyamat jóval gyorsabb, mint a korong, lepény, tégla vagy gomba alakúra préselt puereknél. Az így elkészített teák lassabban érnek, tovább eltarthatók és könnyebben is szállíthatók.

Hogy mekkora értéket képviselnek ezek a teák, azt jól mutatja, hogy Kínában rendszeresen szerveznek árveréseket, több tíz vagy akár száz éves teakorongoknak, amelyek végül csillagászati áron cserélnek gazdát.

Ezt a puert például közel 75 millió forintra becsülték 2014-ben, egy hongkongi aukción

Ami viszont nekünk, átlagos fogyasztóknak ennél sokkal fontosabb, az a több száz éves fákról szüretelt teák hatása a testre és a hangulatra, ami a puerekhez hasonlóan folyamatosan változik, attól függően, hányadik felöltést isszuk. Összességében, ha képesek vagyunk kicsit kívülről nézni a gondolataink és testi érzeteink változását, ritka és különleges élmény ilyen idős fák leveleinek főzetét kóstolni.

Milyen puer teákra lehet most előjegyezni?

A Zhao Zhou évek óta hoz teafanatikusok bevonásával nagyobb tételben puer teakorongokat a Nagy Havas hegy környékének egyik kifinomultabb termelőjétől. Ezeket a teákat több száz – jellemzően kétszáz-háromszáz – éves teafákról szüretelik, ráadásul idén minden eddiginél magasabb minőségben, mivel a termelő saját kezűleg készíti el őkét. A mennyiség így kevesebb, a minőség viszont még magasabb a korábbiaknál.

Ahogy barátaink a Zhao Zhounál mondták,

a tea éteri finomságú, fantasztikusan elegáns és erős.

Ha a teákat tiszta levegőjű, közepesen száraz helyen tároljuk, és évente néhányszor kiszellőztetjük, a nagy borokhoz hasonlóan évtizedekig eltarthatók.

Egy-egy teázás alkalmával a 400 grammos tealepényekből mindössze 5-6 gramm elegendő, ráadásul hat-nyolc alkalommal is felönthetjük, és akár órákon át élvezhetjük őket.

Az előjegyzés július 15-ig tart. Ha előtt jól jönne még némi információ a teákról, irány a Zhao Zhou blogja!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Zhao Zhou, Getty Images) 

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom