Close
Csak az költözzön ide, aki nem bánja, ha minden mozdulatát kamerákkal és monitorokkal figyelik

Csak az költözzön ide, aki nem bánja, ha minden mozdulatát kamerákkal és monitorokkal figyelik

A város a leendő lakosainak olyan élményt ígér, mintha egy sci-fi-ben lennének. A kérdés már csak az, hogy mindez álom- vagy inkább rémálomszerű tapasztalat lesz.

Szaúd-Arábia gigantikus vállalkozását, a Neomot a tervek szerint mesterséges intelligencia működteti majd, és a lakosoktól a rendelkezésre álló adatok kilencven százalékát szeretnék összegyűjteni a megfigyelőrendszerek segítségével.

Mint Joseph Bradley, a Neom technológiai vezetője interjúkban elmondta, mindezt egy Neos nevű operációs rendszer fogja koordinálni.

Minden lakos egyedi azonosítószámmal rendelkezik majd, a Neos pedig a szívritmus-monitorozó eszközök, telefonok, arcfelismerő kamerák, bankok és a városszerte megtalálható, különféle elektronikus eszközök adatait dolgozza fel.

A lakosok állítólag maguk dönthetnek majd arról, hogy mennyi személyes adatot adnak át a Neosnak, ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy kérnek-e majd tőlük egy kötelező minimumot.

A szakértők szerint a szaúdi trónörökös egy olyan várost képzel el, ahol a szolgáltatások a szemétszedéstől az egészségügyön át a vonatmenetrendekig az okostelefonok és megfigyelő technológiák által gyűjtött adatokon alapulnának,

az aggodalmak szerint azonban ezzel a megoldással invazív megfigyelőeszközök kerülnének az állami biztonsági szolgálatok kezébe.

A baljós jövő vizionálók úgy vélik, az állami megfigyelés szándékát az is alátámasztja, hogy az arcfelismerő kamerákat kínai cég biztosítja majd, ahogyan például az épülő új egyiptomi fővárosban vagy Belgrádban is kínai biztonsági kamerákat szereltek fel, alaposan megosztva ezzel a közvéleményt. Szintén aggodalomra adhat okot a a felhőtechnológia, illetve azon vállalatok működése, amelyek hatalmas mennyiségű digitális adatot tárolnak.

A Neom keretében többek között egy síközpont is épül a sivatagba. Az okos technológiákat ugyanakkor széles körben alkalmazzák az egész világon,  nemrég lista is készült a legokosabb városokról.

(Forrás: Business Insider, Business Insider, képek: Neom/Facebook)

megfigyelés | szaud-arábia | okos város | NEOM | Neos

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram