Close
Magyar mászóval ért fel huszonhatodszorra az Everest csúcsára a megállíthatatlan nepáli serpa

Magyar mászóval ért fel huszonhatodszorra az Everest csúcsára a megállíthatatlan nepáli serpa

Egy nepáli serpa huszonhatodik alkalommal mászta meg a Mount Everestet vasárnap – közölték a túravezetők. Ezzel ő lett a világ második embere, aki ezt a bravúrt végre tudta hajtani. Úgy tudni, egy magyar mászóval ért fel a csúcsra.

A 46 éves Pasang Dawa serpa huszonhatodszorra is megállhatott az 8849 méteres Mount Everest csúcsán, ezzel utolérte az addigi rekorder Kami Rita serpát. Utóbbi azonban újra célba vette az Everestet, így ismét új bravúrt állíthat fel. A Reuters információi szerint

Pasang Dawa egy magyar mászóval ért a csúcsra, ahonnan jó erőnlétben tartanak lefelé.

A többnyire csak a keresztnevüket használó serpák hegymászótudásukról ismertek, és főleg külföldi, fizetős ügyfelek hegyi vezetéséből, mászás közbeni segítéséből élnek. Az értesülések szerint egy pakisztáni nő volt az első külföldi hegymászó, aki felért a csúcsra a márciustól májusig tartó mászószezonban. Jelenleg is számos nemzetközi hegymászó tart az Everestre, köztük

egy dubaji bankárral, aki a világ tizennégy legmagasabb hegye közül már négyet kipipálhatott.

A Reuters úgy tudja, Nepál idén rekordszámú, négyszázhatvanhét engedélyt adott ki az Everestet megcélzó, külföldi hegymászóknak. Mindegyiküket serpa kíséri, így várhatóan a csúcs alatti keskeny szakasz, a Hillary Step idén is zsúfolt lesz.

Mint ismert, az Everestet több mint tizenegyezerszer mászták meg azóta, hogy Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953-ban először felért a csúcsra. Egy himalájai adatbázis és a nepáli tisztviselők szerint körülbelül háromszázhúsz ember életét követelte már a hegy.

(Forrás: Reuters, fotó: Getty)

everest | serpa | hegymászó | hegymászás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram