Close
Zöld fordulat a McDonald’s-nál – Megnyílt a legkörnyezetbarátabb gyorsétterem

Zöld fordulat a McDonald’s-nál – Megnyílt a legkörnyezetbarátabb gyorsétterem

A McDonald’s állítása szerint ez az Egyesült Királyság első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épülete.

Természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült, energiaigényét pedig szélturbinák és napelemek kombinációjával biztosítja a Market Draytonban található gyorsétterem, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak mind kivitelezésében, mind mindennapos működésében. Egyetlen szépséghiba, hogy a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátást nem küszöbölték ki, így összességében véve, ha nagyon szigorúak akarunk lenni,  nem nulla a szén-dioxid-kibocsátása.


Úgy tudni, az étterem falait mesterséges anyagok helyett gyapjúval szigetelték, a burkolatot pedig újrahasznosított informatikai eszközökből és háztartási cikkekből készítették. A parkolóban egyenként 182 újrahasznosított műanyag palackból több mint ezer térkő készült, aminek köszönhetően

a McDonald’s szerint a hagyományos betonlapokhoz képest jelentősen tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az áramellátást két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amelyek együttesen évente hatvanezer kilowattóra energiát termelnek. A projektbe a helyi közösséget is bevonták, hiszen az ott élő iskolás gyerekek kertet és tanösvényt is terveztek az étterem mögé.

A zöld innovációk ellenére a hely megtartotta a jól ismert McDonald’s arculatot és hangulatot. A tervek szerint az épület egyfajta kiindulási pont lesz az Egyesült Királyságban működő gyorséttermek számára, a vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy

2030-ra az Egyesült Királyságban lévő ezernégyszáz étterme és irodája is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási normáknak.

A hosszútávú stratégia következő kötelezettségvállalása az, hogy az új és felújított éttermekben minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 2025-re ígéretet tettek arra is, hogy vegán étel- és italkínálattal is rendelkeznek majd.

(Forrás: Dezeen, fotók: Anthony Devlin és Richard McCarthy/PA Wire)

gyorsétterem | mcdonalds | fenntarthatóság | nulla károsanyag-kibocsátás | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram