Close
Zöld fordulat a McDonald’s-nál – Megnyílt a legkörnyezetbarátabb gyorsétterem

Zöld fordulat a McDonald’s-nál – Megnyílt a legkörnyezetbarátabb gyorsétterem

A McDonald’s állítása szerint ez az Egyesült Királyság első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épülete.

Természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült, energiaigényét pedig szélturbinák és napelemek kombinációjával biztosítja a Market Draytonban található gyorsétterem, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak mind kivitelezésében, mind mindennapos működésében. Egyetlen szépséghiba, hogy a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátást nem küszöbölték ki, így összességében véve, ha nagyon szigorúak akarunk lenni,  nem nulla a szén-dioxid-kibocsátása.


Úgy tudni, az étterem falait mesterséges anyagok helyett gyapjúval szigetelték, a burkolatot pedig újrahasznosított informatikai eszközökből és háztartási cikkekből készítették. A parkolóban egyenként 182 újrahasznosított műanyag palackból több mint ezer térkő készült, aminek köszönhetően

a McDonald’s szerint a hagyományos betonlapokhoz képest jelentősen tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az áramellátást két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amelyek együttesen évente hatvanezer kilowattóra energiát termelnek. A projektbe a helyi közösséget is bevonták, hiszen az ott élő iskolás gyerekek kertet és tanösvényt is terveztek az étterem mögé.

A zöld innovációk ellenére a hely megtartotta a jól ismert McDonald’s arculatot és hangulatot. A tervek szerint az épület egyfajta kiindulási pont lesz az Egyesült Királyságban működő gyorséttermek számára, a vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy

2030-ra az Egyesült Királyságban lévő ezernégyszáz étterme és irodája is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási normáknak.

A hosszútávú stratégia következő kötelezettségvállalása az, hogy az új és felújított éttermekben minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 2025-re ígéretet tettek arra is, hogy vegán étel- és italkínálattal is rendelkeznek majd.

(Forrás: Dezeen, fotók: Anthony Devlin és Richard McCarthy/PA Wire)

FOLYTASD EZZEL
Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni
Ebben az évben végre megtartják Magyarország legizgalmasabb gasztrofesztiválját
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom