Close
New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát

New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát

A beltéri étkezés visszatérésével együtt terjesztették ki az első körös oltást a vendéglátósokra és a taxisokra is.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója jelentette be a napokban, hogy kiterjesztették a vakcinára elsődlegesen jogosultak körét – a Phase 1b-t – az éttermi dolgozókra. A döntéssel az éttermi dolgozók mellett a taxisok és a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek dolgozói is hamarosan oltást kaphatnak.

“A helyi önkormányzatokra bízom, hogy miképp döntenek ebben az ügyben, kiket vesznek előre a helyzet legjobb megítélésekor

– nyilatkozta egy keddi sajtótájékoztatón Cuomo. – Nem tudom, hogy például Bill de Blasio (New York polgármestere – a szerk.) szeretné-e először beoltatni az éttermi dolgozókat és a taxisokat, ezt már a helyi egészségügyi szervek döntésére bízom.”

New Yorkban azért is kifejezetten fontos ez a kérdés, mivel Valentin-naptól újra lehet beltérben étkezni a városban.

“Mivel emberek zárt térben fognak enni-inni, valamint őket kiszolgálja egy személyzet, ezért kritikus pont, hogy a dolgozókat megóvjuk”

– nyilatkozta de Blasio, hozzátéve, hogy minden orvos szerint a beltéri közös együttlétre különös figyelmet kell fordítanunk,

így az éttermi dolgozókat New Yorkban mind az 1b prioritású kategóriába kell sorolni.

Ez elég nagy ugrás ahhoz képest, hogy eddig az 1a és 1b oltási lépcsőkben a New York-iak közül a hatvanöt év felettiek, az élelmiszerüzletek dolgozói és a tömegközlekedésben dolgozók kaphattak elsődlegesen oltást a limitált számú vakcinákból – ebből az 1b-t terjesztenék ki most.

Az oltási folyamat következő szakasza, az 1c márciusban vagy áprilisban kezdődne, akkor a „további létfontosságú dolgozók” kapnának oltást, a város többi lakója pedig valamikor nyár elejétől kaphatna oltást.

A második évébe lépő koronavírus-járvány gazdaságilag egyértelműen a turizmus és vendéglátás szektorait kezdte ki a legkeményebben, így nemcsak New York, hanem február elsejétől már Olaszország számos régiójában is újranyitottak az éttermek – a franciák azonban például továbbra is bírsággal sújtják az illegálisan kinyitó vendéglátóhelyeket (melynek mértéke elenyésző az itthoni büntetésekhez képest), Ausztria pedig az ingázókkal kapcsolatban szigorított a napokban.

(Forrás: NY.eater, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ha szerencsés vagy, George Clooney-ék vendégül látnak olaszországi otthonukban
Vége a koronavírus-szükségállapotnak Spanyolországban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom