Close
Ritka vírus ütötte fel a fejét újra, riasztást adtak ki az egzotikus úti célon

Ritka vírus ütötte fel a fejét újra, riasztást adtak ki az egzotikus úti célon

A dél-indiai Kerala állam riasztást adott ki, miután két ember meghalt a ritkának számító Nipah-vírus okozta fertőzésben. 2018 óta ez a negyedik Nipah-járvány Keralában.

Az egyik haláleset a hónap elején, a másik augusztus 30-án történt, mindkettő Kozsíkóde kerületben. Az egyik áldozat két hozzátartozójának is pozitív lett a vírustesztje, őket kórházban ápolják, de összesen 168 kontaktszemélyt tesztelnek.

A Nipah-vírus állatokról, például sertésekről és gyümölcsevő denevérekről terjed az emberre, emellett szennyezett élelmiszerrel és fertőzött személlyel való érintkezés útján is továbbadható.

Előfordul, hogy a fertőzöttek tünetmentesek maradnak, míg másoknál akut légzőszervi problémák jelentkeznek, súlyos esetekben a kórokozó magzati agyvelőgyulladást okozhat. A vírussal fertőzöttek esetében magas a halálozási arány, mivel nem áll rendelkezésre gyógyszer vagy vakcina, a kezelés a tünetek enyhítésére korlátozódik.

Denevércsapdázás

Az ország kormánya szakértőket küldött az államba, hogy értékeljék a helyzetet, és segítsenek a járvány kezelésében, az egészségügyi dolgozókat pedig arra kérték, hogy tartsák be a fertőzés-ellenőrzési protokollokat. Az embereknek maszk viselését tanácsolják és azt, hogy csak sürgős esetekben látogassák meg a kórházakat.

Kozsíkódében először 2018-ban tört ki Nipah-járvány, amikor tizennyolc fertőzöttből tizenhét elhunyt. 2019-ben egy esetet jelentettek Ernakulam körzetben, a beteg végül szerencsésen felépült, 2021-ben azonban meghalt egy tizenkét éves fiú Chathamangalamban.

Keralában a trópusi éghajlat mellett a gyors ütemű urbanizáció és fapkitermelés is ideális feltételeket teremtett a Nipah-vírus elszaporodásához. Az élőhelyek elvesztése miatt az állatok egyre inkább az emberek közelébe szorulnak, és ez is hozzájárulhat a kórokozó terjedéséhez.

Ha útnak indulnál a télen, akár havas-jeges úti célokra, akár melegebb éghajlatra készülsz, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod, hogy elkerüld a betegségeket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash)

kerala | járvány | india | Nipah | vírus

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram