Szponzorokat keres egy parányi sziget, hogy megvédje az óceánjának élővilágát

Egy egészen újszerű természetvédelmi tervvel állt elő Niue szigete. Olyan szponzorokat keresnek, akik húsz évig hajlandók egy meghatározott összeget fizetni azért, hogy a sziget élővilágát megvédhessék az illegális halászattól és a műanyagszennyezéstől.

Az aprócska csendes-óceáni sziget, Niue új tervet dolgozott ki hatalmas és érintetlen óceáni vizeinek védelmére. A koncepció szerint magánszemélyek vagy cégek lennének a szigetország szponzorai, akik százharminckilenc eurót, vagyis nagyjából ötvenötezer forintot fizetnének az óceán egy négyzetkilométernyi területének megvédése érdekében. Ezt az összeget húsz évig utalnák, így az előzetes számítások szerint

akár tizenhét millió eurót is szerezhetne a parányi sziget.

A szigetet az illegális halászat és a műanyagszennyezés fenyegeti, a lakosság pedig úgy döntött,

átveszik az irányítást és megtanítják a világnak, hogyan kell megvédeni az óceánt.

Niuét a vízszint emelkedése is érzékenyen érinti, hiszen szárazföldjét és édesvizét is veszélyezteti a globális felmelegedés, ami miatt az eddigieknél intenzívebb trópusi viharok sújtják a területet.

Az elképzelés szerint a szponzoroktól kapott pénzt egy jótékonysági alap kezeli majd, a hosszú távú projekt pedig lehetővé teszi, hogy a szigetország tíz, tizenöt, vagy akár húsz évre is előre tervezhessen.

(Forrás: Euronews, fotó: Getty)

óceán | sziget | globális felmelekedés | Niue | illegális halászat

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom