Close
Megtaláltuk a szabadúszók nyári menedékét – Újra megnyílt a Nomád Coworking & Design Shop

Megtaláltuk a szabadúszók nyári menedékét – Újra megnyílt a Nomád Coworking & Design Shop

Újságíróként pontosan tudjuk, milyen a munka, amikor sehogysejó. Otthon piszkál a kutya vagy a gyerek, a kávézó zajos, a szerkesztőség túl steril. A jobb közösségi irodák viszont már rájöttek arra, hogyan találják meg azt a bizonyos aranyközepet a kávézók és az irodák között, úgy, hogy az otthonosság komfortja ne menjen a hatékonyság rovására. A főváros menő coworking helyei után most úgy tűnik, a Balaton nyári fővárosában, Balatonfüreden is talál minőségi alternatívát a digitális nomádok egyre népesebb csoportja.

Alig két hete nyitott újra a Nomád Coworking & Design Shop, Füred történelmi városrészében, néhány lépésre a Tagore sétánytól és a Balaton-parttól, hogy újraszabja mindazt, amit eddig a vidéki közösségi irodákról gondoltunk.

Az évekig üresen álló üzletben két helyi fiatal látta meg a lehetőséget, akik már évek óta szabadúszóként, egy szál laptopról dolgoztak – hol otthonról, hol a környékbeli kávézókból. Az eredeti terv csupán annyi volt, hogy maguknak bérelnek irodát, végül, ahogy haladtak előre, úgy változott a koncepció is.

„Szerettünk volna saját irodát, végül csináltunk egyet másoknak is. Ahogy eldöntöttük, már nem az volt a cél, hogy legyen egy asztalunk néhány székkel. Emlékezetes helyet akartunk, olyat, ahova az emberek visszavágynak” – mesélik.

 

Bár a legtöbb coworking iroda hatalmas alapterületű és így rengeteg funkció elfér bennük – a tárgyalótól a Skype-szobán át egészen a kávézóig –, a Nomádban negyvenkét négyzetméter állt rendelkezésre, hogy mindezt megvalósítsák. A megfelelő infrastruktúra mellett pedig fontos volt az inspiráló miliő és az extra funkciók is, hogy a nyári szezonon kívül, a helyieknek is érdekes hely lehessen.

Így lett a Nomádból a közösségi irodán túl dizájn- és ajándékbolt is egyben, ahol azok is találnak egy-egy stílusos vagy finom ajándékot, akik zárásig a monitorra tapadva dolgoznak, vagy az utcáról tévednek be az üzletbe.

A füredi Nomádban egyszerre tíz-tizenkét fő tud kényelmesen dolgozni, négyen akár egy privát tárgyalórészen is összeülhetnek, ötletelhetnek, prezentálhatnak. Az iroda elhelyezkedésének nagy előnye, hogy ha meguntuk a munkát, egy perc alatt lecsattoghatunk a partra, hogy szívjunk egy kis friss levegőt, vagy együnk valami jót a környék gyalog is könnyen megközelíthető, minőségi vendéglátóhelyein.

Ezzel együtt a Nomádban sem szenvedünk hiányt semmiben: a napijegyhez kávé vagy tea is jár, ahogy a net mellett a vizet is korlátlanul kapjuk. A bérletesek még ennél is több kedvezményt – ingyenes nyomtatást és tárgyaló-használatot – élvezhetnek, és néhány héten belül már szendvicseket és frissen préselt dzsúszokat is kérhetünk, ha beszippantott minket a munka.

A Nomád belső terét Ázsia közösségi irodái ihlették, ahol minden részletből a természetesség, a szabadság, a nyers energia sugárzik. Az enteriőrt a tulajdonosok maguk alakították ki, az asztalosmunkában egy borász és egy fotós barátjuk segített.

Nagy terek és termek nincsenek, viszont minden otthonos, közvetlen, a tömörfa bútorok, a végletekig csiszolt részletek – mint például a mobiltöltő-állomás, az asztal közepébe rejtett elosztó, vagy az inspiráló könyveket tartalmazó mini könyvtár – és az aprócska dizájnbolt tovább erősíti a hely pozitív, inspiráló hangulatát.

A dizájnbolt ötletét egyébként szintén külföldi minták és saját igények szülték: egyszerűen alig-alig találni minőségi, hazai tervezésű vagy készítésű dizájntermékeket és használati tárgyakat a környéken. A tulajdonosok személyesen keresték fel az összes tervezőt, így nemcsak az iroda-, hanem a shoprészben kapható apróságok is bensőséges hangulatot árasztanak.

A gondosan válogatott termékek között megtaláljuk például a Bazsalikomoskert és a Zhao Zhou teáit, vihetünk magunkkal hazai pörkölésű kávét a Casino Moccától, kutyajátékot a Me and My Dogtól, de a Printa zero-waste kollekciójából, az ArtNatura natúrkozmetikumaiból és a Greenway valamint az Andyourstories szójagyertyáiból is szemezgethetünk. Ha pedig a nap sikereit ünnepelnénk, behűtve is kérhetünk egy palack Kreinbacher pezsgőt, champagne-t vagy akár kisüzemi gineket, söröket is.

Miközben szinte minden percben felfedezünk egy-egy új részletet a gyönyörű növényekkel és rusztikus, kőrisbútorokkal impozánsra tervezett térben, a falakat díszítő képek összhangja is szembeötlő.

Nem csoda, hiszen a Nomád tulajdonosainak az is szerepel a tervei között, hogy aktívan bekapcsolódjanak Füred kulturális életbe. Épp ezért az üzlet időről időre kiállítótérré alakul, ahol elsősorban hazai fotóművészek képeit szeretnék megmutatni. A nyitással együtt érkező első, hét fotóból álló sorozatot Radisics Milán izgalmas képei alkotják, amelyeket januári túrája során készített Európa legkülönlegesebb sópárlóinál, egyedi perspektívából, drónnal.

A National Geographic magazin hazai kiadásában saját rovatot kapott fotós Water.Shapes.Earth projektjéről egyébként már korábban itt, a Roadsteren is írtunk, ezekkel a képekkel viszont Milán a sók különös világán túl az amerikai Mark Rothkónak, az absztrakt festészet egyik forradalmárának is emléket állít. (Hogy Rothko a modern festészetben mennyire jelentős név, jól mutatja, hogy leghíresebb képe, az Orange, red, yellow 89,6 millió dollárért kelt el egy aukción, néhány évvel ezelőtt.)

A kiállítások mellett a csapatnak nem titkolt célja, hogy szűk körű meetupoknak, szakmai workshopoknak is helyet adjon a Nomád, vagy akár csak hűs, nyári menedékként szolgáljon azoknak, akik kiszakadnának a parti forgatagból. A hely ráadásul kutyabarát, de érdemes jelezni, ha négylábúval érkezünk.

(Fotók: Széll Bálint, Ocsovai László. A Nomád tulajdonosa a Roadster magazin munkatársa.)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom